Több mint 100 km-en húzza autóját

1356

Cegléden is áthaladt az a férfi, aki majd egy héten és több mint 100 km-en át húzza maga után moped autóját. Az akcióval azt szeretné elérni, hogy járművét elektromos autóként ismerjék el. Kapjon zöld rendszámot  – természetesen nem csak ez, hanem az összes ilyen jármű.

2011-ben arról számoltunk be, hogy leghamarabb 2013-ban változhat meg az előírás, amely a mopedautókat a személyautók közé sorolja. Egy elképzelés szerint egy úgynevezett B1-es jogosítvány kategóriát hoznának létre. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól ezt a választ kapta akkor a könnyítésért küzdő férfi, aki gyalogolva húzta Törökszentmiklósról, Cegléden át Budapestre mopedautóját. Most újra útra kelt Bander Ferenc, mert a történetnek akkor korántsem lett vége.

BANDER FERENC: „Tulajdonképpen 2004-ben az uniós jogszabályok lehetőséget adtak arra, hogy a moped autókat Magyarországon lehessen használni, de a hatalom útvesztőjében mindez elveszett és 2013 januárjára lett tulajdonképpen kiharcolva, amiről a hatóságok elfelejtették kiértesíteni akár a rendőröket, akár a moped autó tulajdonosokat, akik viszont megfosztottak a jogaiktól.”

A fő probléma most az, hogy zöld rendszámot nem kaphat az elektromos moped autó. Így viszont kiesnek mindenféle kedvezmény alól, amit egyébként többszáz lóerős autók megkapnak, pusztán azért, mert néhány km-t képesek megtenni elektromos üzemmódban. Bander Ferenc azonban egyik meghajtást sem használta. Húzza autóját. Több mint 100 km-en át.

BANDER FERENC: „Most a Szolnoki bíróság elől, mert az ottani bíróság annak idejént alkotmányellenesen börtönbe zárt. A legfőbb ügyészséghez megyünk, ott pedig kicsit rosszul végezték a munkájukat, ezért oda is megyünk. Utána a közlekedési hatósághoz, hogy legyenek szívesek a mulasztásukat pótolni. Utána pedig a Parlamenthez, hogy ha az egyes állomásokon nem sikerül célt elérni, akkor a Parlament segítségét fogom kérni, ugyanis ez most egy feltárt hiba.”

Amikor is a politikai akarat nem jut el a polgárokhoz. Vagyis ha sikerült kiharcolni valamit, akkor ne 9 év múlva, hasonló kálvárián keresztül lehessen hozzájutni, és nehogy a hatalommal visszaélő közhivatalnokok munkájában elvesszen az ő döntésük – fogalmazott Bander Ferenc. A férfi a rendőrség a polgárőrség segítségével indult tovább tegnap Albertirsára. Onnan pedig most már Monor felé vette az irányt. A cél pedig tehát Budapest.