Olasz diákok Cegléden

2052

Olasz diákok látogattak el Ceglédre, hogy megismerkedjenek a gimnázium légkörével és a város nevezetességeivel. A program nagyon sikeres, szívesen vesznek részt rajta a tanulók. A cserekapcsolat célja, hogy a diákokat nyelvtanulásra ösztönözzék.

Nagy lehetőségeket rejt magában, ha különböző országok diákjai találkoznak egymással. Így nyitottabbá válnak a világra és fejlődik a nyelvtudásuk is – vélik a pedagógusok.

KIRÁLYNÉ TÚRI ANDREA, pedagógus: ,,Tegnap érkeztek az olasz-magyar cserekapcsolat olaszországi tagjai, akik egy hétig lesznek nálunk. Idén januárban voltunk kint náluk, úgy hogy ez a projektünk befejező része.”

Először egy belga-magyar cserekapcsolattal indult a program, ami nyolc év után megszakadt, így most az olaszokkal vették fel a kapcsolatot. A program nagy sikert aratott a gyerekek körében.

KIRÁLYNÉ TÚRI ANDREA, pedagógus: ,,Végre nem csak a tanároknak kell tanulni, hanem meglátják azt, hogy valódi nyelvtudás kell ahhoz, ha szeretnének egymással beszélgetni. Amikor becsukódik az ajtó, akkor én már nem tudok ott lenni segíteni és akkor nyilván a magyaroknak és az olaszoknak a közös nyelv az angol.”

Nem is gondolnánk, hogy mennyi különbség van az olasz és a magyar iskolák között – mondják a résztvevők. A külföldi diákok sok mindenre rácsodálkoztak a ceglédi intézményben.

SOPHIA, diák, Olaszország: ,,Az itteni iskola sokkal nagyobb, mint a miénk, úgy néz ki, mint egy műemlék. A miénk nagyon modern, teljesen másképp néz ki, ezért nagyon örülünk, hogy láthatunk egy ilyen különleges iskolát.”

Összesen 18 diák és 2 pedagógus látogatott el Ceglédre. Mint mondták mindenki nagyon kedvesen fogadta őket.

COSCIA MARINA, pedagógus, Olaszország: ,,Mi cserediák programban, nagyon boldogok vagyunk, hogy itt lehetünk. Nagyon barátságos fogadtatásban részesülünk. Az iskola nagyon szép és a családok, ahol szállást kapunk, ők is nagyon kedvesek. Nagyon élvezzük az itt töltött időt, ahogy tettük azt tavaly is.”

Ma a Kossuth Múzeumba is ellátogattak, ahol Reznák Erzsébet múzeumigazgató tartott tárlatvezetést. A diákokat számtalan színes program várja az egyhetes ittlétük alatt.