Oltassuk be kedvenceinket!

1790

Javában tart az eboltás Cegléden. A város különböző pontjain egészen május 19-ig lehet elővezetni a kutyákat. A védőoltást kötelező beadatni minden 2018-ben még nem oltott, 3 hónaposnál idősebb kutyának. Holnap reggel 7 és 8 óra között a Déli út – Petőfi utca sarkánál várja az orvos a gazdákat és az ebeket. Az eboltás díja 4500 Ft. A féregtelenítésé pedig 150 Ft/10 kg-onként.

Szorgalmasan vitték a gazdák kutyáikat az eboltásra. A szervezett védőoltás nagyon hasznos, hiszen az állattartóknak így nincs más dolguk, mint kiválasztani egy időpontot és a megadott helyre elvinni kutyájukat. Györfi András Bolyhos nevű kiskedvencét hozta el beoltatni.

GYŐRFI ANDRÁS: ,,A bundája alapján nevezték el a gyerekek Bolyhosnak és ez a kutyus egy fajtiszta pulikutya, szabadon van az udvaron, cicával is barátságos, de rendkívül érzékeny, tehát ha járókelők mennek el a kapu előtt, akkor mindig ott van a kapu előtt és megugatja őket. Sőt azt is másképp jelzi, amikor jönnek a családtagok.”

A kutya gazdája arról is beszélt, hogy miért tartja fontosnak a védőoltás beadatását.

GYŐRFI ANDRÁS: ,,Természetesen ez nagyon fontos dolog a kutyáknak is, meg vannak veszélyesebb kutyák, akkor veszélyt jelenthet a veszettség. Sajnos a nagyobbik fiamat egyszer megharapta egy kutya és bizony sokáig kellett kutatnom mire meg lett a tulajdonos, mert kérdezni akartam be van-e oltva a kutya. Iskolából jött haza a fiam és elszabadult a gazdától a kutya.”

Tehát ezért is fontos, hogy évről évre beoltassuk kedvenceinket. Az állatorvos a másodperc törtrésze alatt adta be az injekciót az ebeknek. Utána minden kutya oltási könyvébe feljegyezték az információkat és odaadták a féregtelenítő tablettákat is.

DR. CSERVÉNY ANTAL, állatorvos: ,,Az az igazság, hogy ennek már hagyományai vannak és ezért csináljuk, de ha megnézzük a beoltott ebek számát ilyenkor bizony nagymértékben lecsökkent az oltott ebek száma.”

A védőoltás beadásának semmilyen kizáró oka nincs, életkortól, fiziológiás állapottól függetlenül minden állatot be lehet oltani. A kutyákat három hónapos kortól kell oltani. Cservény Antal beszélt a mikrochip eredményességéről is, arról, hogy a chipnek köszönhetően rengeteg elveszett kutya előkerült az elmúlt időszakban. A mikrochip beültetése egyébként kötelező, chip hiányában veszettség elleni védőoltás sem adható.

DR. CSERVÉNY ANTAL, állatorvos: ,,A veszettségről tudni kell, hogy egy olyan zoonózis, ami halálos kimenetelű, ha nincs időben kezelve. A veszett állatra egyébként az jellemző, hogy állandóan megy, kóborol és emiatt csapzottá válik. Nem fogyaszt vizet, tehát a víz csobogására is agresszívan reagál. Nyálzás jellemző és ami még várható az agresszivitás.”

Ha valakit vélhetően veszett, vagy gazda nélküli állat harap meg azonnal orvoshoz kell fordulni. Hiszen a veszettség egy visszafordíthatatlan fertőzés, aminek fulladásos halál a vége. Az ebeket a védőoltásra egészen május 19-ig lehet elővezetni. Az időpontokról és a helyszínekről a www.cegledinfo.hu oldalon tájékozódhatnak.