Tombol az allergia

1298

Egyre többen fordulnak orvoshoz a pollenek által okozott allergiás tünetek miatt – mondta Dr. Kőházi Anikó belgyógyász szakorvos. A kellemetlen panaszok különböző gyógyszerekkel, szemcseppel és orrspray-el enyhíthetők.

Az allergiás betegség Magyarországon egyre több embert érint. Az erős virágzási szezon miatt pedig egyre több kellemetlen tünetet produkálnak az érintettek. Minél kevesebb eső esik ilyenkor, annál magasabb a pollenkoncentráció a levegőben. A naptár szerint most a tölgyfa, nyírfa, szilfa és a fűzfafélék pollenvirágzása a legerősebb.

DR. KŐHÁZI ANIKÓ, belgyógyász szakorvos: ,,Az erre érzékeny emberek igen erősen reagálnak rá. Akár orrfolyással, tüsszögéssel, köhögéssel, de néha valaki egy-egy torok kaparással, köhögéssel, ami mögött sajnos gyakran allergiás, pollenallergiás betegség is előfordulhat.”

Az allergia testünk, immunrendszerünk egy válasza a bekerülő pollenekre – mondta a szakember. Ez a betegség bárkinél bármikor kialakulhat.

DR. KŐHÁZI ANIKÓ, belgyógyász szakorvos: ,,Ha valaki eddig nem is volt lehetséges, hogy az immunrendszere kimerültebb, fáradtabb, talán nem olyan egészségesen táplálkozott, stresszesebb életmódot élt és mindez egészében eredményezheti azt, hogy sokkal érzékenyebb rá most a szervezete.”

Ha valakinél eddig nem okozott problémát a pollen, de egyik tavasszal mégis kialakulnak a tünetek forduljon orvoshoz. Ilyenkor nagyon hasznos lehet egy allergiavizsgálat is.

DR. KŐHÁZI ANIKÓ, belgyógyász szakorvos: ,,Mindenképpen azt szoktuk javasolni, hogy ne kezdjünk előtte gyógyszert szedni. Hiszen az allergia vizsgálatot nem lehet gyógyszerrel csinálni, hiszen a tüneteket eltompítja. Allergiavizsgálatot tud végezni a tüdőgondozó, fül-orrgégészet, vagy a bőrgyógyászat. Amennyiben viszont ismert az allergia gyógyszerekkel, tablettákkal, szemcseppel, orrspray-el lehet a tüneteken enyhíteni.”

Bár az allergia kialakulása nem feltétlen védhető ki, mégis fontos szerepet játszik az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás és mozgás a kialakulási esélyének csökkentésében.