Óriásharcsa Cegléden

2182

Egy óriási, majd 90kg-os harcsát szállítottak tegnap Ceglédre az élőhal kereskedő Kottes Pálnak. A méretes szürkeharcsát a hétvégén viszik majd a budapesti Halfesztiválra, ahol ízletes ételek készülnek belőle. A vízi állat azért is különleges, mert idén a szürkeharcsa lett az év hala– mondta a halkereskedő.

Az óriás szürkeharcsát a ceglédi élőhal kereskedő egy barátjától kapta, mellyel részt vesz majd a budapesti Halfesztiválon.

KOTTES PÁL, élőhal kereskedő: ,,Ez egy szürkeharcsa. A szürkeharcsa az év hala. Ez egy méretes példány és próbáljuk majd minél gazdaságosabban kihozni az előállítandó ételt belőle.”

A fesztivállal szeretnék fellendíteni a hazai halfogyasztást és erősíteni a halkultúrát a magyar gasztronómiában. A ceglédi szürkeharcsából többféle étel készül majd.

KOTTES PÁL, élőhal kereskedő: ,,Roston harcsát szeretnénk majd készíteni belőle, hajában főtt burgonyával és joghurtos fokhagymás mártás lesz a továbbiakban. Valamint még lesz halászlé a saját ízlésünk szerint, ezt kóstoltatjuk majd meg az emberekkel. Továbbá készül még sült kárász is és harcsapaprikás is.”

A halkereskedő azt is elmondta, hogy a legkeresettebb hal a ponty, abból vásárolnak a legtöbbet. De a harcsát is előszeretettel fogyasztják.

KOTTES PÁL, élőhal kereskedő: ,,Kicsit lehetne egy kicsit intenzívebb a halfogyasztás, de úgy gondolom, hogy ez egy hosszú folyamat. Remélem, hogy a lakosságnak nagyobb része a halfogyasztását is előtérbe fogja majd helyezni az egészséges életmód érdekében.”

A rendszeres halfogyasztás nagyon ajánlott, hiszen a halban megtalálható az A- és D-vitamin. Ezek segítségével szervezetünk képes semlegesíteni az élettani folyamatok során keletkező, illetve külső forrásból a testbe jutó, érfalat károsító, valamint rákos betegségeket előidéző anyagokat. Továbbá növeli a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.