Országos konferencia Cegléden

930

Még mindig nagy a szakember hiány – hangzott el a Pedagógiai Szakszolgálatok Országos konferenciája után tartott sajtótájékoztatón. A tanácskozáson majdnem 200 pedagógus vett részt a Városháza Dísztermében. Egyebek mellett volt szó a Szakszolgálati feladatok stratégiai kérdéseiről és az Oktatási Hivatal által generált feladatok hatékony megoldásairól is.

Ha minden a tervek szerint halad az Ady Endre utcai óvoda helyén egy Autista Központ fog működni. Az épületet át kell majd alakítani, a munkálatok idén kezdődnek – mondta Fodor Gábor az országos konferencia utáni sajtótájékoztatón.

FODOR GÁBOR, igazgató, Ceglédi Tankerületi Központ: ,,Ennek a költségét a Tankerület a saját költségvetéséből próbálja megvalósítani, a kettő költségvetés együtt eléri a 60 millió forintot és talán még több is, majd meglátjuk, ha elkészülnek a tervek. Most úgy látjuk, hogy ebből a néhány épületből, udvarból egy olyan fejlesztő központot tudunk létrehozni, ami lehet még a munkahelyeket is kitágíthatja, adott esetben mi is tudunk ott képzéseknek helyet adni.”

De beszélt arról is, hogy bizonyos elmaradások miatt az eddig két Szakértői Bizottság mellé szükség van egy harmadikra is.

FODOR GÁBOR, igazgató, Ceglédi Tankerületi Központ: ,,Ennek a bizottságnak a VI. kerületben lesz a központja, egy önkormányzati ingatlant kaptunk használatba és ennek a felújítása teljes mértékben a Klebelsberg Központ költségéből fog megvalósulni. Ennek a nagyság rendje 30-40 millió forint, ami azt jelenti, hogy 10 vizsgálószoba, tárgyalóiroda fog felépülni.”

Az új Szakértői Bizottságnak köszönhetően nagy teher fog majd lekerülni a ceglédi és egy másik budapesti bizottságról. Valamint így megszűnhet a várólista és minden gyermek időben megkaphatja a számára szükséges fejlesztéseket. A sajtótájékoztatón részt vett a Klebelsberg Központ elnökhelyettese is, aki a szakember hiányról beszélt.

HAJNAL GABRIELLA, szakmai elnökhelyettes, Klebelsberg Központ: ,,A kormányzat az idei évben 3-8 milliárdot a következő évben 1, 9 plusz ehhez a 3,8 milliárdhoz képest, 1,9 milliárdot fordít arra, hogy minél több szakembert tudjon bevonni a szakszolgálatokba, illetve a gyógypedagógusi körbe, de érinti ez az iskolákban levő pszichológusokat és fejlesztő pedagógusokat is. A 3,8 és 1,9 milliárd 1200 szakember felvételét biztosíthatná.”

A meghirdetett álláshelyek száma eléri az 1250-et, melynek nagyjából az egy negyedét sikerült betölteni, ami az elmúlt évekhez képest komoly státuszemelkedést jelent – hangsúlyozta az elnökhelyettes.