Neves fellépők a Kossuth Toborzón

1232

Számos neves sztárfellépő várta hétvégén a Kossuth Toborzóra kilátogatókat. A háromnapos rendezvényen többek között koncertet adott a Csík Zenekar, Tóth Gabi, Péter Szabó Szilvia, a Kerekes Band és a Budapest Bár is.

Pénteken a nagy színpadon a Cimbaliband kezdte az estét. Zenéjükben a modern kelet európai életérzés keveredik a népzenével. Szerb harmonikás, magyar hegedűs, roma nagybőgős, sváb-magyar cimbalmos és gitáros, mindez egy sejtelmes női énekhanggal  és egy jazzdobossal megfűszerezve. Őket a Kossuth-díjas, a magyar népzenei élet meghatározó formációja a Csík Zenekar követte. Az estét pedig Tóth Gabi énekesnő zárta. De szombaton sem maradtak zene nélkül az érdeklődők. Délután Péter Szabó Szilvia énekesnő lépett fel. Őt a magyar népzenei alapokat, funk, dzsessz, rock és elektronikus műfaji elemekkel dolgozó zenekar a Kerekes Band követte. A formáció legfőbb célja, hogy a magyar népzene értékeit közvetítsék a közönség felé.

FEHÉR ZSOMBOR, Kerekes Band: ,,Ez egy egyedüli kincs, egyedüli örökség, amit a magyar népzene, magyar néptánc a néphagyományok képviselnek és rettenetes nagy tisztelettel vagyunk irántuk és amikor időnk volt rá, akkor sokat jártunk gyűjteni Palócföldre, Erdélybe, Moldvába, hogy ezeket az anyagokat, dalokat, hagyományokat megmentsük.”

A zenekar fontosnak tartotta azt is, hogy az ott élő parasztemberekkel és életvitelükkel is megismerkedjenek. A Toborzóhoz kapcsolódva pedig egy meglepetéssel is készültek a közönségnek.

FEHÉR ZSOMBOR, Kerekes Band: ,,Alkalmazkodva az ünnephez és Kossuth apánkhoz felvettem a Kossuth Lajos revolution pólómat is. És van egy számunk is a ,,What the folk” című számunk, amit igaz nagyon sokszor játszunk, de itt kihagyhatatlan volt, hiszen két szó hangzik el az egész számban, az pedig az annyi csak, hogy ,,Kossuth Lajos”.

A Kerekes Band fergeteges hangulatot csinált. Őket a most jubiláló kávéházi cigányzenét játszó Budapest Bár követte. Farkas Róbert a zenekar vezetője arról beszélt, hogy mire a legbüszkébb az eltelt tíz év óta.

FARKAS RÓBERT, Budapest Bár: ,,Én igazából arra, hogy ezt a zenekart, ezt a projektet egy albumra tervezetem és egyáltalán nem gondolkodtam el azon, hogy ebből koncertező zenekar legyen, hisz annyi énekes és annyi olyan zenekar vezető van, akik nagyon elfoglaltak, így nem gondoltam volna, hogy egyáltalán életre lehet kelteni élőbe ezt a zenekart és tíz év óta úgy érzem, hogy ez fantasztikusan működik.”

Kellemes hangulatot teremtve az estét a Budapest Bár zárta.