Összeült a Ceglédi Gazdakör

1185

Növényvédelmi szempontból ez az év nem nagy kihívás – hangzott el a Ceglédi Gazdakör közgyűlésén. De arról is szó volt, hogy az áprilisi szárazság miatt az őszi gabonában és a repcében várható termés kiesés.

A ceglédi gazdákat várták egyeztetésre a Török János Mezőgazdasági Szakközépiskolába. A közgyűlésen az idei növényvédelmi kihívásokról Marosi Roland beszélt.

MAROSI ROLAND: ,,Voltaképpen nem is volt tavasz, február közepétől március közepéig lezajlott a tél, húsvétkor már majdnem nyár volt, most ez olyan módon befolyásolta a növényvédelmi munkákat, hogy összezsúfolta és a rajzásokat felborította akár szántóföldön, akár a szőlőben. Minden kártevő egyszerre rajzott, egyszerre kellett védekezni.”

De egyeztettek a betakarítás előtti terménypiaci kilátásokról is. Ezzel kapcsolatban Kovács Sándor tájékoztatta a résztvevőket.

KOVÁCS SÁNDOR, Trigó Kft.: ,,Az őszi vetésű növények piaci helyzetét ősztől kellene pozicionálni, az ősz és a tél lefolyása pozitív hatással volt a növényekre egészen márciusig. Áprilisban kaptunk egy nagyon aszályos hónapot, ami az őszi gabonákra, repcékre rányomta a bélyeget és ezáltal én úgy gondolom, hogy termés kiesés, termés csökkenés várható.”

Bár májusban volt csapadék, ez mégsem segített az áprilisi aszályos időszakon. Az ebből fakadó kiesés pedig pénzügyileg és termésmennyiségben is megmutatkozik a gazdák számára. A szakember úgy véli az aratásig megmaradnak az előkötési árak.