Összeült a Ceglédi Gazdakör

1450

A terményeknek az enyhe tél nem tesz jót, mert az elfagyás komoly károkat okozhat – hangzott el a Ceglédi Gazdakör évi első közgyűlésén. De szó volt arról is, hogy a kormány elfogadta a kamara jégkár elhárító rendszerre vonatkozó előterjesztését, ami májustól már működhet is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mindent megtesz azért, hogy a tagok munkáját segítsék és ezáltal minél nagyobb jövedelmet tudjanak megteremteni maguknak – fogalmazott Velkei József.

VELKEI JÓZSEF, Pest megyei elnök, Nemzeti Agrárkamara: ,,Ennek egyik kézzel fogható része lesz már májustól a jégkár elhárító rendszer, amely teljes egészében, ha nem is tudja kivonni a problémákat – mert azért jégeső előfordulhat –  csak nem olyan mértékű, mint az eddigiek folyamán. Így segíteni tudja a gazdákat abban, hogy minél kisebb kárt szenvedjenek az ültetvények, illetve a szántóföldi kultúrák.”

Pest megye mezőgazdaságának kiemelt és frekventált területe Cegléd és környéke, itt megtalálható a mezőgazdaság minden ágazata – hangsúlyozta az elnök.

VELKEI JÓZSEF, Pest megyei elnök, Nemzeti Agrárkamara: ,,Az adottságok nagyon remekek, mind az éghajlati, mind a talaj adottságok. Én, mint említettem már a termelés mellett nagyon fontos, hogy azokat a támogatásokat minden egyes gazda elnyerhesse, hozzájuthasson, ami megilleti őt. Ebben tud a kamara a falugazdászokon keresztül, illetve a szakmai referenseken keresztül nagyon sokat segíteni. Ami azt jelenti, hogy tartja a tagjainkkal a kapcsolatot, illetve segítséget nyújt ezeknek a kérelmeknek a benyújtásához, illetve tájékoztatást tart erről.”

A mostani enyhe időjárás nem kedvez a mezőgazdaságnak, hiszen a még később bekövetkező fagyok komoly károkat okozhatnak a terményekben – folytatta. De a nem megfelelő csapadékmennyiség is gond lehet. Ennek kiküszöbölésére a kormánnyal már folynak az egyeztetések, hogy az ország minden területén megfelelő legyen a vízellátás, jól működjön az öntözés. A közgyűlésen szó volt a mezőgazdaságot érintő adóügyi változásokról, amit Andrásevits Márk adószakértő ismertetett.

ANDRÁSEVITS MÁRK, adószakértő, Nemzeti Agrárkamara: ,,Az első nagyon fontos dolog, ami már tavalyelőtt kiderült, hogy mennyi lesz idén a minimálbér. A minimálbérekből a legfontosabb nekünk a napi bér lesz, amit majd az előadás jobban kitérünk majd. A tavalyi 127.500 forintról felemelkedett 138.000 forintra. Illetve a szakmunkás minimálbérként ismert bér pedig 180.500 forintra emelkedett.”

Az egyeztetésen arról is szó esett, hogy a Pest Megyei Agrárkamara mezőgazdaságért felelős alelnöke, a ceglédi gazdakör vezetője, Klément György lett. A közgyűlésen részt vett Takáts László polgármester is.