A méheket is becsapta az időjárás

1174

Becsapja az állatokat a januári meleg. A méhek is úgy érzik, vége a télnek. Az ilyenkor egyébként kaptárakban telelő rovarok közül sokan kirepülnek. De a legnagyobb baj, hogy jóval nagyobb ütemben fogy a kaptárban lévő méz. A többletenergiát ugyanis ebből pótolják.

Ugyanúgy, mint a növényekre, a méhekre is hatással van a megszokottnál jóval enyhébb január. Teljesen más viselkedést mutatnak a méhcsaládok, mint ami a januári időszakra jellemző.

BERTÓK MIHÁLY méhész, Berók Méhészet: „Hogyha ősszel megfelelőképpen fel voltak készítve a télre,, megfelelő mennyiségű mézzel látták el a családokat a méhészek, akkor egyelőre meg merném kockáztatni, hogy nagy baj még nincsen. Nagy kérdés persze, hogy mi lesz a folytatás. Ha visszajön a nagy tél, nagy mínuszokkal, tartós hideggel, akkor akár lehet baj e tekintetben is, de inkább amiben én veszélyt látok, az a kórokozóknak az elszaporodása.”

Védekezni ugye még nem lehet, mert az időjárás azért még nem annyira enyhe, hogy ilyen jellegű beavatkozásokat végezhessenek, ennek hiányában pedig  – főleg az atkafélék – erőteljesen el kezdtek szaporodni. Összességében azt, hogy mi lesz még tavasszal, nehéz lenne megjósolni. De legalábbis nem jó eséllyel indulnak a méhészek – mondja a szakember.  A méhcsaládok ebben az időszakban tehát – jó esetben – telelnek. De nem most.

BERTÓK MIHÁLY méhész: „Ők úgy gondolják, hogy vége van a télnek és a szaporodásuk korábban indul, mint a megszokott. És ennek az a következménye, hogy jóval több a mézfogyasztásuk. Ilyenkor a hőmérséklet a kaptárban megemelkedik és ehhez ugye energia kell. Ezt pedig a mézből nyerik ki.Tehát sokkal gyorsabban és nagyobb mértékben fogy, mint ahogy ilyenkor kellene. És azt, hogy ezt hogyan lehet pótolni, ez nagyon kérdéses.”

Főként, ha mégis visszatér a tél és tartós hideg jön. Azt azonban, hogy mindez milyen hatással lehet a méz mennyiségére és minőségére, nem lehet még megmondani. Nagyon sok mindentől függ és jóslásokba nem is lenne szerencsés bocsátkozni – mondta Bertók Mihály.