Őszikék Arany János lelkében

495

Arany János kevésbé ismert költeményeit mutatták be tegnap a Városi Könyvtárban. Azt a kései ciklusát, amiben megnyílik az egyébként igen zárkózott költő. A közönség Szatmári Gábor és Koltói Ádám segítségével merülhetett el Arany János verseiben és életében.

Szinte teljesen megtelt tegnap este az Irodalmi Kávéház. Sokan kíváncsiak voltak Arany János életére és az Őszikék ciklusból származó verseire.

Ez Arany költészetének kevésbé ismert része, néhány balladát, verset ismerünk ebből, de nekem az volt a célom, hogy azokat a költeményeket szólaltassuk meg, amik kevésbé ismertek és Aranynak kevésbé ismert részét mutassa be. Arany János eléggé zárkózott szemérmes költő és ezekben a versekben kitárulkozik. Nagyon keveset írt a magánéletéről, de ebben a ciklusában pedig igen.

A mai világból hiányzik egy kicsit a líra – folytatta. Rohanó világunkban alig vesszük észre a természet, az évszakok szépségét. A versek segítenek abban, hogy egy kicsit leüljünk, töprengjünk és lassítsunk.

KOLTÓI ÁDÁM: ,,Rengeteg bölcs gondolatot találunk meg a versekben. Magam is úgy szoktam tenni, ha keresek egy gondolatot akkor versekben kutatok. Ezek a költők nem csak lelkileg, hanem szellemileg is gazdagok voltak. Másrészt pedig az érzelmi kultúrát is mindig fejleszteni kell. Manapság a testkultúra fejlesztése a divat, de emellett nem szabadna a szellemet és a lelket sem elhanyagolni.”

Ennek ellenére sajnos az a tapasztalat, hogy az emberek nem olvasnak.

KOLTÓI ÁDÁM: ,,Erre a mai embernek ideje sincs, meg talán igénye sincs. Ezért a líra most mintha válságban lenne. De hát ha jön olyan világ, ami kicsit emberibb és lélek központúbb lesz. Merengjünk, álmodozzunk, érezzünk.”

Koltói Ádám a költő ,,kapcsos könyvének” a másolatát is elhozta. Szatmári Gábor segítségével  pedig Arany János életébe és a líra világába kalauzolták el a közönséget.