Pályaválasztási kiállítást tartottak

1696

32 kiállító, köztük 22 oktatási intézmény képviselői igyekeztek segíteni a döntésben a pályaválasztás előtt álló fiataloknak ma a Sportcsarnokban. A börzén bemutatkoztak a térség középiskolái, de pályaválasztási tanácsadók, képzési szakemberek is várták a diákokat.

Több mint 2000 pályaválasztás előtt álló fiatal érkezett ma a Sportcsarnokba, hogy megismerhessék a rájuk váró lehetőségeket és persze fontos és hasznos tanácsokat is hallhassanak. A 17. Pályaválasztási kiállítás megnyitóján a polgármester, Takáts László sok más mellett azt is hangsúlyozta, különösön jó helyzetbe kerülhet az, aki szakmát választ, hiszen sajnos még mindig nagy a szakember hiány. Miközben a vállalkozások fejlődnek és fejlődhetnének tovább.

TAKÁTS LÁSZLÓ polgármester: „Volt szerencsém az elmúlt időszakban több üzembővítésen, üzemavatón részt venni és azt tapasztaltam, azt láttuk, hogy azon túl, hogy persze egy új beruházásnak a megvalósítása az különféle nehézségek elé állítja a munkaadókat, de a legnagyobb probléma mindenhol az most már, hogy kit fognak a gépek mellé állítani, ki fogja azokat a tevékenységeket elvégezni, ami egy vállalkozásnak kell.”

A Ceglédi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya minden évben rengeteg munkát és lelkesedét befektetve készül erre a napra.

DR. WETZELNÉ DR. TERBE-SZABÓ CSILLA hivatalvezető, Ceglédi Járási Hivatal: „Ez az éves legnagyobb rendezvényünk, amire tényleg hónapokkal előtte már készülünk, hiszen nagyon sok iskolát próbálunk idehozni annak érdekében, hogy a legmeghatározóbb döntésben segítsük a fiatalokat. Hiszen nem mindegy sem a szülőnek, sem a gyermeknek, hogy milyen úton folytatja tovább, milyen szakirányt választ. Gimnáziumba szeretne tovább menni, vagy valamilyen szakmát tanulni. Hiszen egész jövőjét, akár családja jövőjét is meg fogja ez határozni.”

Nem csak az oktatási intézmények állandó résztvevők a pályaválasztási kiállításon.

DR. WETZELNÉ DR. TERBE-SZABÓ CSILLA hivatalvezető, Ceglédi Járási Hivatal: „Meg kell, hogy köszönjem azoknak a segítségét, akik minden évben itt vannak velünk. A mentők, a ceglédi rendőrkapitányság, a Sanamed képviselői, a Katasztrófavédelem. Ők Mindig segítik a munkánkat és változatos kísérő programokkal gazdagítják ezt a rendezvényt. Idén is itt vannak, a Magyar Honvédségtől is jöttek, bízom benne tehát, hogy mindenki számára találunk olyan lehetőséget, amin érdemes elgondolkodni.”

A pályaválasztás előtt diákok tehát a sok hasznos tanács mellett természetesen megismerhették, melyik iskola, milyen szakmát, lehetőségeket kínál. Bár voltak olyanok is, akik konkrét tervekkel érkeztek.

VARGA CSABA, FARKAS BENCE: „A Közgázt nézzük, a gimnáziumokat. A Közgázban van konkrétan valami, ami érdekel? Informatikus szak. Mindketten oda szeretnénk menni. AZ infó az már teljesen egyértelmű? Igen, az teljesen. Azzal el lehet lenni a világban, hiszen nagyjából mindent az működtet, meg azt mindig keresnek, szóval azért jó ez.”

A mai kiállításon a diákok szavazhattak is. Ők dönthették el, melyik volt a leginteraktívabb, legkreatívabb kiállító, de az is kiderült a nap végére, melyik volt a legnépszerűbb stand.