Pénz7 a gimnáziumban

749

A diákok pénzügyi ismereteit szeretnék bővíteni a Kossuth Gimnáziumban, így a Közgazdasági Iskola után itt is elindult a Pénzhét elnevezésű program. A tanulók a Nemzeti Bank illetékesétől hallhattak előadást egyebek között a bankkártya előnyeiről, a diákhitelről, a megtakarításról.

A mai nap a Kossuth Lajos Gimnázium diákjait is a pénz világába kalauzolták el a Pénz7 elnevezésű program keretében. A különböző feladatokat a Magyar Nemzeti Bank Igazgatóságának főosztályvezetőjével, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanszékvezetőjével, Dr. Ferkelt Balázzsal és Kozma Sándor pedagógussal oldották meg a fiatalok.

DR. FERKELT BALÁZS, főosztályvezető, Magyar Nemzeti Bank Igazgatósága: ,,Itt Cegléden tényleg nagyon lelkesek, nagyon aktívan vettek részt a feladatokban. Elmondják a véleményüket, kérdéseket is megfogalmaznak és elég sok tapasztalatuk van. Azért látszik, hogy otthon is beszélgetnek ezekről a témákról, de fontos az, hogy minél többet halljanak erről.”

A rendhagyó órán beszéltek a bankkártya és a készpénz használatának hátrányairól és előnyeiről egyaránt. A diákoknak saját meglátásuk szerint kellett megfogalmazniuk, hogy melyik fizetési eszközt részesítik előnyben és miért. Egy másik csapat szóvivője, pedig a bankkártya előnyeiről beszélt. Fontos, hogy minél fiatalabb korban megismerkedjünk a pénz jelentőségével és megfelelő használatával – mondta Dr. Ferkelt Balázs.

DR. FERKELT BALÁZS, főosztályvezető, Magyar Nemzeti Bank Igazgatósága: ,,A Pénz7 célja, az a pénzügyi tudatosság, a pénzügyi kultúra fejlesztése és ezt nem lehet elég korán elkezdeni. Tehát például olyan feladatokat oldunk meg a diákokkal, hogy mik a bankkártya használatnak az előnyei, esetleg milyen hátrányai vannak, mit kell figyelembe venni, amikor mondjuk bankot, bankszámlacsomagot választ valaki, vagy például egy családi kiadástervezésnél milyen szempontokat kell figyelembe venni.”

Magyarország először 2015-ben csatlakozott az Európai majd harminc országot átfogó kezdeményezéséhez, amelynek célja az általános és középiskolások pénzügyi ismereteinek megalapozása.