Rövid híreink

1188

KOMPÓTOT ÉS IVÓLEVET KÓSTOLTAK

A magyar és ezen belül a ceglédi nemesítésű kajszibarack és az abból készült ivólé valamint kompót még mindig verhetetlen-derült ki a napokban tartott gyümölcsbírálaton. A termelők, szakemberek a barack mellett szilvából készült levet és befőttet is pontoztak. Jó néhány szempontot figyelembe vettek, mint például a szín, a méret, az illat és a zamat. Rövid híreink következnek.

A Ceglédi Gyümölcskutató intézetben rendszeresen tartanak bírálatot. Ezúttal kajszibarack és szilva kompótot és ivólevet kóstolhattak a szakemberek és a minisztérium illetékesei. Cegléden 50 éve nemesítenek kajszibarackot. Az elismert nemesítő, Nyujtó Ferenc neve még ma is fogalom országszerte. Mintegy 60 fajta kajszibarack van forgalomban az üzletek polcain. És nem csak itthon, külföldön is.

ÉNEKLŐ OSZTÁLYOK VERSENYE

Tegnap tartották a gimnáziumban a több, mint negyven éves múltra visszatekintő megmérettetést, az Éneklő Osztályok Versenyét. A zsűri arany- ezüst- és bronz fokozattal értékelte a produkciókat.  De kiemelték a legjobb népdalénekest, legszebb férfihangot, legszebb könnyűzenei énekhangot illetve a legigényesebb műsorválasztást is. A megmérettetésre minden osztály egy három részből álló műsorral készül. Először népdalcsokrot, majd kórusművet adnak elő. Végül minden osztály egy szabadon választott művel zárja műsorát.

PROJEKTHÉT INDULT A KÖZGÁZBAN

Elindult a Pénz7 program a közgazdasági iskolában. A projekthét  – a pénzügyi ismeretek bővítése mellett – még egy kiemelt témát is felölel. Ez pedig a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója. Magyarország először 2015-ben csatlakozott az Európai majd harminc országot átfogó kezdeményezéséhez, amelynek célja az általános és középiskolások pénzügyi ismereteinek megalapozása,  2017-től a Pénz7 program – vállalkozási ismeretek témájú tanórákkal is kibővítve – az EMMI által kiadott tanév rendjébe is bekerült, mint a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás témahete. A közgazdasági iskola is ennek keretében indította projekthetét.