Polgári esték – Nógrádi György volt a vendég

1243

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő volt a Polgári esték sorozat következő vendége. Az elmúlt időszak világpolitikai eseményei, ezek magyar vonatkozásai és hatásai a közelgő választásra. Ezek voltak előadásának fő témái. De beszélt arról is, milyen előzményei voltak a jelenlegi helyzetnek.

A migráció alapvető problémája, hogy a bejövő tömegeket nem tudjuk ellenőrizni és nem tudjuk, hogy ki kicsoda és miért jön be. Ezt fontos megjegyezni, hisz a migráció nem azonos – például Németország esetében – a vendégmunkások befogadásával. Míg utóbbi konkrét megállapodások eredménye, előző ellenőrizhetetlen – emelte ki Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint tömören összefoglalható, melyek a legfontosabb kérdések ebben a témakörben.

NÓGRÁDI GYÖRGY biztonságpolitikai szakértő: „Mit jelent Európa, mit jelent a migráció, mit jelenet  az új amerikai politika és mit jelent Németország. Ezek lesznek a legfontosabb kérdések.”

Hiszen kérdésekből nincs hiány, a hasonló estéken, a találkozókon a résztvevők is megfogalmazzák, mire szeretnének leginkább választ kapni.

NÓGRÁDI GYÖRGY biztonságpolitikai szakértő:” Az ország biztonsága, Európa jövője, az életszínvonal, a családok – ezek az állandó kérdések.”

A  rendezvény a Polgári esték sorozat következő találkozója volt. Időről időre aktuális témák szakértői igyekeznek vendégül látni, hogy első kézből kaphassanak választ az érdeklődők az őket érdeklő kérdésekre.

FÖLDI LÁSZLÓ országgyűlési képviselő:  „Én azt gondolom, hogy talán egy kicsit jobban képbe hozni embereket különböző területeken. Például a migráció kapcsán és egyéb más területeken is. És ez a beszélgetés úgy gondoljuk, hogy nem pusztán arról szól, hogy menekültek vagy nem menekültek, hanem egyéb másról is fog ez szólni. Én azt gondolom, hogy egy jó hangulatú esten leszünk túl, ha ezt befejezzük. És bízom benne, hogy akik ma este eljöttek – és vannak szép számmal – többek lesznek majd, amikor kimennek ebből az épületből.”

Az este folyamán Nógrádi György arról is beszélt, az Európába bejövő emberek durván 90 %-a gazdasági menekült, aki azért jön ide, hogy jobban éljen. Ám nem tud miből – folytatta  biztonságpolitikai szakértő. Németországi is a magasan kvalifikált embereket várja, nem azokat, akik érkeznek. Nógrádi György szerint hazánk esetében a megoldás egyébként egyszerű: a Schengeni külső határok könyörtelen  védelme és az itt élő gazdasági migránsokból akit lehet kitoloncolni. Ez nehéz és költséges de más megoldást nem lát.