Projekthét indult

1248

Elindult a Pénz7 program a közgazdasági iskolában. A projekthét  – a pénzügyi ismeretek bővítése mellett – még egy kiemelt témát is felölel. Ez pedig a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója.

Magyarország először 2015-ben csatlakozott az Európai majd harminc országot átfogó kezdeményezéséhez, amelynek célja az általános és középiskolások pénzügyi ismereteinek megalapozása,  2017-től a Pénz7 program – vállalkozási ismeretek témájú tanórákkal is kibővítve – az EMMI által kiadott tanév rendjébe is bekerült, mint a pénzügyi tudatosság és gazdálkodás témahete. A közgazdasági iskola is ennek keretében indította projekthetét.

IMRÉNÉ LUKÁCSI ILDIKÓ igazgató CSZC Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma: „Ez már a harmadik pénzhét program. Ebben a tanévben a 60 éves Római Szerződés köré szőttük a gondolatokat. Ennek jegyében tartjuk ma az egész hét megnyitóját és a holnapi vetélkedőre gondolom nagyon készültük, hogy az osztályok fel legyenek díszítve, bekerüljenek az európai unió tagjai közül húzott országnak a díszítései, ételek.”

Hisz ez is része az egy héten át tartó programnak. A hetet az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének kommunikációs igazgatója nyitotta meg, aki azt is elmondta: szerencsére az látható, érdekli az embereket az unió. És testközelből is láthatják például itt Cegléden is azokat a beruházásokat, amelyek uniós támogatással valósultak meg. Ám az unió nem csak támogatásokból áll.

PERGER ISTVÁN kommunikációs vezető Európai Bizottság Magyarországi Képviselete: „Hanem nagyon fontos dolog, hogy Magyarország részt vesz azokban a döntésekben, amelyek meghatározzák egész Európa sorsát. És azt gondolom, hogy nagyon fontos ezt az üzenetet átadni a diákok számára is. De azt az üzenetet is, hogy Magyarország része egy olyan közösségnek, amelyre a történelme során mindig is vágyott. Az Európai jólét  és béke közössége felé törekedett Magyarország mindig is. Most ott vagyunk és fontos lenne ebből minél jobban profitálni.”

Az évforduló, amely most az esemény középpontjában áll az unió későbbi történetét alapjaiban meghatározó Római Szerződések aláírásának 60. évfordulója. 1957-ben hat európai állam írta alá. Bár erről Magyarországon vajmi keveset tudtak az emberek.

PERGER ISTVÁN kommunikációs vezető Európai Bizottság Magyarországi Képviselete: „Magyarország egészen más történelmi helyzetben volt 1957-ben. Gondoljunk csak arra, hogy egy évvel vagyunk a forradalom után. Viszont ez indította el az integrációt, az uniós integrációt. Európai Uniónak csak 1993 óta hívjuk ezt a közösséget. Magyarország ehhez a közösséghez csatlakozott. Tehát indirekt módon mindenképpen nagyon fontos Magyarország számára is, hogy ez a közösség elindult ezen az úton, ami elvezetett az Európai integrációhoz.”

A projekthét tehát kiállítással és előadással indult. De számos program várja majd még a diákokat.