Pszichiátria a művészetben

1754

Pszichiátriai betegek alkotásaiból nyílt kiállítás a Kossuth Múzeumban. A különleges képek a készítőik belső világát tükrözik. A festmények, rajzok a kórház művészet terápiás csoportjában készültek. A tárlatot az osztályvezető főorvos Dr. Baranyi Klára nyitotta meg.

A pszichiátriai betegek alkotásait némi bizalmatlansággal, és félelemmel vegyes kíváncsisággal szokta nézni a közönség – fogalmazott köszöntő beszédében Dr. Baranyi Klára.

DR. BARANYI KLÁRA, osztályvezető főorvos: ,,Különleges, titokzatos világnak tartják, érthetetlennek vélik a betegek gondolkodását, érzelem világát, sőt szinte félnek is attól, nehogy ez a furcsa, sejtelmes világ beszippantsa őket. Mégis hallatlanul népszerűek azon festőművészek alkotásai és kiállításai, akikről tudják, hogy pszichiátriai betegek voltak.”

A kiállításon látható képeket egytől-egyik a valamikori, vagy jelenlegi betegek készítették – folytatta. Érzéseket, hangulatokat és néha szokatlan gondolatokat is megjelenítenek az alkotásokon. A művészet terápiás csoport lehetőséget ad az önkifejezésre.

DR. BARANYI KLÁRA, osztályvezető főorvos: ,,Vannak olyanok, akiknél belső szükséglet a festés, alkotás, de vannak olyanok is akik ott akkor fognak először ecsetet a kezükben és segítséggel történnek a témamegjelölések és utána jönnek a csodák, hogy milyen ügyes és mennyi mindent ki tud fejezni ösztönösen.”

A tárlaton a múzeum igazgató Reznák Erzsébet is köszöntötte a résztvevőket.

REZNÁK ERZSÉBET, igazgató, Kossuth Múzeum: ,,Életcél, örömforrás, változatosság, könnyű és komoly. Elképesztő, hogy hány féle szófordulattal együtt emlegetjük ezt a szót, hogy művészet.”

A különleges kiállításon zenével színesítette tovább a Van Der Burg család.