Régészeti tanfolyam indult

2918

Régészeti tanfolyamot indított civilek számára a Ferenczy Múzeumi Centrum, melynek egyik állomása Cegléd volt.  Az előadások célja a régészeti kutatások tudományos bemutatása a múzeumbarát fémkeresők, amatőr régiségbúvárok és múltkutatók számára – mondta a rendezvénysorozat szervezője, Rácz Tibor Ákos.

A régészet iránt érdeklődőket nem csak a kulturális programokba, hanem a feltárásokba is bevonják a Ferenczy Múzeumi Centrum dolgozói – mondta a közösségi régészeti program szervezője, Rácz Tibor Ákos.

RÁCZ TIBOR ÁKOS, régész: ,,Tematikus programok voltak, volt egy régészeti topográfiával foglalkozó, tehát, hogy hogyan azonosítunk régészeti lelőhelyeket, mi a régészeti topográfia, mi a múltja ennek. Ebben a megyében mi történt az elmúlt időszakban. Illetve volt egy tematikus előadássorozat, ami magával a régészeti lelettel foglalkozott.”

A programsorozat nagyon hasznos – derült ki a résztvevők visszajelzéseiből.

RÁCZ TIBOR ÁKOS, régész: ,,Az a lényege, hogy önkénteseket szeretnénk minél jobban kiképezni arra, hogy a munkánkat segítsék, mert a régész szakma jelen pillanatban nagyon le van terhelve. Ezekkel a nagy felületű feltárásokkal és egyéb kötelezettségekkel és vannak olyan részei, a munkánknak, amit nem tudunk önállóan végezni úgy, ahogy szívünk szerint végeznénk és ehhez külső segítséget kérünk.”

A ceglédi régészeti raktárban a feltárásokon talált kerámiákkal ismerkedhettek az érdeklődők.

RÁCZ TIBOR ÁKOS, régész: ,,A mai napnak az a lényege, hogy a kerámiatöredékeket, amiket terepen megtalálunk, jobban megismerjék, tehát kézbe vegyék ők maguk is. Ez egy szakma, amit el kell sajátítani.”

Az őskori kerámiákat Patay Róbert régész mutatta be. A programsorozat utolsó előadása március 10-én lesz a gödöllői Régészeti Látványraktárban.