Regionális ökoiskolák találkozója

1383

Első alkalommal csatlakozott a Török János Szakképző Iskola a fenntarthatóság hetének programjaihoz. Ennek kapcsán az intézményben ma a regionális ökoiskolák találkozója volt. A jelenlevők tapasztalatot cserélhettek és különböző öko programokon vehettek részt.

A régió több intézményéből érkeztek diákok és pedagógusok délelőtt a Török János Szakképző Iskolába. A fenntarthatóság hetéhez kapcsolódva itt rendezték a regionális ökoiskolák találkozóját.

BÁCSKAI JÓZSEF, igazgató, Török János Szakképző Iskola: ,,A földi élet jövője attól függ, hogy képesek vagyunk -e cselekedni. Sokan egyénileg is megtesznek minden tőlük telhetőt, de valódi sikereket csak akkor érhetünk el, ha gyökeres változások mennek végbe a társadalomban, a gazdaságban és a politikában.”

A fenntarthatóság fogalma 1987-ben indult útjára és azt jelenti, hogy úgy fejlődjünk, hogy mellette ne veszélyeztessük a jövő generációinak lehetőségeit – mondta az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főtanácsadója.

DR. HABIL KAPOSI JÓZSEF, PHD főtanácsadó, Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet: ,,A pedagógusok aktív részvételével és a diákok aktív tevékenységével megvalósuló program, amely arról szól, hogy a mindennapjainkat is áthassa az ökológiai gondolkodás, a fenntarthatóság odafigyelés, ez szerintem a mi jövőnk egyik záloga.”

A találkozón részt vett az alpolgármester is. Hegedűs Ágota örömét fejezte ki, hogy egyre többet tesznek az intézmények a környezet védelméért.

HEGEDŰS ÁGOTA, alpolgármester: ,,Szerencsés helyzetben vannak viszont azok a fiatalok, akik iskolájának nevében ott van az apró szócska,,öko”. Hiszen ez arra utal, hogy az ott tanuló diákok, tanárok mindennapi tevékenységüket olyan módon végzik, hogy közben a lehető legnagyobb mértékben megpróbálják tiszteletben tartani az élővilág érdekeit.”

A diákok és a pedagógusok különböző ökológiával és környezetvédelemmel kapcsolatos előadásokat hallhattak. Az összefogásnak és odafigyelésnek meg van az eredménye – mondta az egyik előadó, Dr. Varga Attila. ,,Ma már azt számolgatják a tudósok, hogy mikorra foltozódik be az ózonlyuk.”