Rekordmennyiség érkezett

1297

A kukorica várható mennyisége nem éri el a 2016-os rekordszintet. Sokkal kevesebb lesz belőle idén, mint tavaly. A napraforgó és a cukorrépa hozama viszont megközelíti a tavalyi eredményt. Az egyik közeli terményfeldolgozó és tároló cég esetében például rekordmennyiség érkezett már be napraforgóból.

Szeptemberben elég csapadék volt, a repce jól kikelt. Most pedig a napraforgó és kukorica betakarítása zajlott. Ez utóbbiból csúcstermés érkezett ehhez a törteli céghez.

SÁRKÖZI FERENC ügyvezető Praktika Kft:  „Elértük a 12 ezer tonnát össztermést napraforgóból. Ez tulajdonképp most is látható, hogy jelentős mennyiség vár feldolgozásra. De győzzük, dolgozóink nyújtott műszakban, sőt szombat vasárnapi műszakban is dolgozik és átvesszük az árut. Segítünk a gazdáknak, hogy kellő időben és jó minőségben betakaríthassák a terményeiket.”

A napraforgó átlagtermés mennyisége valamivel kevesebb, mint az elmúlt években, de a a gazdák nagyobb területen vetettek így nagyobb mennyiség érkezett ide.

SÁRKÖZI FERENC ügyvezető Praktika Kft: „A kukoricatermésnél már nem mondhatjuk el ugyanezt, mert a tavalyi évhez viszonyítva egy 20-25 %-al kisebb a termésátlag. Sajnos a gazdáknak meg kell elégedni egy 60-80 mázsás hektáronkénti termésátlaggal is, míg ez az elmúlt évben 100-120 mázsa is volt a jó gazdálkodóknál. Itt elsősorban a csapadék eloszlása, a csapadék mennyisége határozta meg, hogy kinek, hogyan sikerült a termésátlaga.”

Sárközi Ferenc elmondta: véleménye szerint az elmúlt 25 évben a gazdák megtanultak termelni, jól értenek a fajták kiválasztásához, remek gazdák vannak, az ő cégüknek több mint 850-el van szerződéses kapcsolata. Így éves szinten 55-60 ezer tonna árut szállítanak be hozzájuk.