Tüntetés a Szabadság téren

1257

A nagyfeszültségű elektromos távvezeték nyomvonalának megváltoztatása miatt szerveztek tüntetést a Szabadság téren.  A magasfeszültségű távvezeték több tanyát és a környéken élők élethelyzetét is ellehetetlenítené. A tüntetésen pártok képviselői és az érintett civilek is részt vettek.

Néhány hete látott napvilágot, hogy Cegléden és Csemőben és Nyársapáton is érint tanyákat az a 400 KV-os távvezeték, amit Albertirsa és Kecskemét között építenének.

VOLNER JÁNOS, országgyűlési képviselő, Jobbik: ,,Elsősorban mindenkinek az egészségét félthetjük, hiszen az egészségkárosító hatása orvosilag bizonyítható. Erről is fontos szót ejteni és az ingatlanok elértéktelenedhetnek, hiszen valljuk meg őszintén, mi magunk sem szeretnénk egy 400 KV-os vezeték közelébe költözni. Ez az értékcsökkenés mindenkinek a pénztárcáján is érezhető.”

Az ott élők ezt nehezményezik, hiszen egy ilyen magasfeszültségű távvezeték nem csak esztétikailag, hanem egészségügyileg is romboló hatással bír.

SIPOS MIHÁLY, lakó: ,,Ezen a vonalon több ilyen újrakezdő és kiköltözött család él. Lovakat tartanak, kertészkednek, és több sok gyermekes családot is érint. Lehetne feltenni demagóg kérdéseket, hogy ki szeretné, hogy a gyermeke leukémiás legyen.”

A távvezeték nyomvonalának megváltoztatása miatt tüntetést szerveztek a Szabadság térre, ahol egyes pártok képviselői és az érintett civilek egy része is részt vettek.

VARJASI ISTVÁN, lakó: ,,Itt az lesz, hogy akkor el kell költöznünk, mert élhetetlen lesz ez az ugyeri lét, amit akarunk. Terveim vannak, édesapám is nemrég halt meg, szeretném ezt folytatni tovább, ő is biztos ezt szeretné, ha ez megépül, megvalósul élhetetlen lesz itt a helyzetünk.”

Az építtető MAVÍR az érintett lakossággal szerdán egyeztetést tart, ahol szintén kifejthetik a tanyákon élők, hogy elfogadhatatlannak tartják a távvezeték jelenlegi nyomvonalát.