Rekordszámú versenyző

1371

Rekordszámú résztvevője volt a Tiszán innen Dunán túl országos népdaléneklési verseny megyei döntőjének. Nyolcadik éve már, hogy a Táncsics Mihály Általános Iskola ad otthont a megmérettetésnek. A diákok egyéni és csoportos produkcióval is készülhettek. A zsűri arany, ezüst és bronzminősítésekkel díjazta az énekeseket. A legjobbak a májusi, országos döntőn mutathatják majd be versenyműsorukat.

A verseny névadó dalát énekelték a gyerekek a Táncsics Iskola tornatermében. Nyolcadik éve már, hogy az intézmény ad helyet a Tiszán innen Dunán túl népdaléneklési verseny megyei döntőjének. Idén 47 iskolából érkeztek diákok.

SOMODI RUDOLFNÉ, igazgatóhelyettes, Táncsics Mihály Általános Iskola: Idén rekordszámú jelentkezőnk van. Jelen pillanatban 350 versenyző, amely 125 versenyszámot jelent. Ez azt jelenti, hogy három korcsoportban, három kategóriában hirdeti meg az oktatási hivatal ezt a versenyt, és egy iskolából mindegyik korcsoportból és kategóriában összesen 2-2 nevező lehet.

Örvendetes, hogy ilyen sok diák megméreti énektudását-mondta a tankerülti igazgatója megnyitó beszédében. Fodor Gábor úgy fogalmazott: sokatmondó, hogy nyolc év alatt több mint a duplájára nőtt a versenyzők száma.

FODOR GÁBOR, tankerületi igazgató: Ha semmi mást nem nézünk, csak ezt a tényt, hogy Magyarországon, az általános iskolai korosztályban, Pest megyében ilyen komoly igény van a népzene, a népi kultúra megőrzésére, továbbadására az már önmagában egy eredmény, más szóval mondom: dicsőség.

Hagyományőrzés, tehetséggondozás, tehetségnevelés, a népi kultúra, néphagyományok megismertetése, a népdaléneklés elterjesztése, a kodályi és bartóki hagyományok ápolása, az önálló előadásmód fejlesztése, a kreativitás növelése. Elsősorban ezek a Népdaléneklési verseny céljai. Béres Károly, a zeneiskola nyugdíjas igazgatója szerint a népzene népszerűsítésében fontos szerepe van a televíziónak is.

BÉRES KÁROLY, ny.igazgató: A Televízióban olyan színvonalas műsorokat láthatnak a szülők, mostmár szinte 1972 óta és látják a régi embereket, a Sebő Ferit, Sebestyén Mártát és a többieket, érzik a gyerekek, hogy ez egy nagy érték, meg a szülők is tehát ez nem csak a gyerekekre van nagy hatással, hanem a szülőkre, nagyszülőkre.

A versenyen a diákok 3 perces szabadon választott versenyművel indulhattak. Együttesek, kisegyüttesek és szólisták is megmérethették magukat. A zsűri A zsűri arany, ezüst és bronzminősítésekkel díjazta az énekeseket. A legjobb 18 diák pedig a májusi, országos döntőben is bemutathatja produkcióját. A házigazda, Táncsics Iskola diákjai rendszeresen kiemelt arany minősítéssel zárják a megyei fordulót, és bizonyíthatnak az országos megmérettetésen.