Rövid híreink

977

MÉG NINCS VÉGE A FORRÓSÁGNAK

Tartós hőség veszélye miatt ismét figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Közleményükben azt írták, hogy a következő napokban a középhőmérséklet meghaladja a 25 Celsius fokot, a legmagasabb hőmérséklet pedig várhatóan 34 fok körül alakul. A figyelmeztetés péntek éjfélig tart.Bár helyenként kialakulhatnak záporok és zivatarok, tartós hőségre számíthatunk az elkövetkezendő napokban. Ilyenkor fokozott figyelmet kell fordítani a családtagokra és a háziállatokra. A kánikulai napokon – különösen a déli órákban – aki teheti vonuljon el hűvös, besötétített szobába. Zuhanyozzon langyos vízzel, akár naponta többször, valamint frissítse arcát, nyakát, végtagjait. A nagy melegben jelentősen megnő a szervezet folyadékigénye, valamint a só veszteség is fokozott, ezért javasolt a megfelelő ásványi anyag tartalommal rendelkező italok fogyasztása. Továbbá fokozott figyelemmel kell közlekedni az utakon is, mert a hőség hatására fáradtság, kimerültség léphet fel, valamint lassulnak a reflexek.

KIGYULLADT EGY KISTEHERAUTÓ

Kigyulladt egy kisteherautó motor és utastere szerdára virradóra Törtelen az Árpád úton. A járműben nem tartózkodott senki, személyi sérülés nem történt. A ceglédi hivatásos tűzoltók két vízsugár segítségével oltották el a lángokat, hűtötték vissza a felforrósodott fém alkatrészeket.

VÁLTOZÁSOK LESZNEK A MENTŐKNÉL

Az Országos Mentőszolgálat főigazgató szerint nem igaz, hogy egy mentődolgozó teljes állásban csupán 90 ezer forintot keres. Csató Gábor hangsúlyozta, teljes állásban nettó 129 ezer forintnál kevesebbet senki nem visz haza. Hozzátette: idén januárban elindult az életpályamodell, jövőre pedig az előirányzott ágazati béremelésen felül 10 százalékos béremelést kapnak az Országos Mentőszolgálat munkatársai. A főigazgató beszélt arról is, az év végére mindenhol elérhető lesz az országban a megújult 112-es hívószám, amelyet hívóazonosítóval és GPS-el is elláttak. Kelet-Magyarországon már tesztüzemben működik az új hálózat. Továbbá kitért arra is, hogy az idei évtől nők is dolgozhatnak a mentőautókon. Ennek semmilyen jogi, munkavédelmi, munkabiztonsági akadálya nem volt és azt is elmondta, hogy még idén lecserélik a mentődolgozók munkaruháját.