Segítő kutyák az otthonban

1182

Kutyusok és persze vezetőik látogattak el tegnap az Idősek otthonába. Pályázaton nyert támogatást az Alfa Ceglédi Kutyás Egyesület arra, hogy az idősek számára összeállított programmal kedveskedhessenek az otthonban élőknek. Volt engedelmességi bemutató, kutyás vetélkedő és még együtténeklés is. De persze az idősek kézbe vehették, megsimogathatták és vezethették is négylábúakat.

Még szeptemberben nyert támogatást az Alfa Ceglédi Kutyás Egyesület a Ceglédi Város Önkormányzata által kiírt pályázaton. 150 ezer forintot fordíthattak az idősek számára összeállított program megvalósítására.

AUVALSZKY KATA  ALFA Ceglédi Kutyás Egyesület: „Nagyon sok programot szervezünk gyerekeknek, főleg sérült gyermekeknek igyekszünk segíteni a terápiás kutyusainkkal és most úgy gondoltuk, az időseket is felkeressük. Most volt októberben az idősek világnapja és ennek keretében szerettük volna megszervezni, az időjárás eddig nem engedte, de most gyönyörű időnk van, így sikerült megvalósítani a programot.”

A kutyák jelenlétének pozitív hatása közismert. Ezért is gondolták, hogy szeretnének az idősekhez is ellátogatni. Engedelmességi bemutatót tartottak és persze arra is volt lehetőség, hogy az idősek kézbe, ölbe vegyék a kutyusokat vagy éppen sétáljanak egyet a rendkívül okos és engedelmes négylábúakkal. És a hatás rögtön érezhető volt. Eszti néni a fájdalmat is feledte egy kicsit.

RÁBLI JÓZSEFNÉ: „Addig amíg a kutyával mentem, elfelejtettem, hogy fáj a lábam. Nagyon ügyes volt, nézett fel rám, kapott jutalom falatot  is, úgyhogy nagyon örülünk az ilyen megmozdulásoknak, mert kicsit elfelejtjük a fájdalmakat.”

A különleges találkozást pedig talán még különlegesebbé tette, hogy a legfiatalabb kutyavezető, a 9 éves Hanna is meglátogatta az időseket Dopping nevű kutyusával.

 Hanna fiatal kora ellenére is már komoly kutyás múlttal bír.

KARAI HANNA: „Három éves koromban kaptam egy pulit és úgy beleszerelmesedtem a kutyákba, hogy muszáj volt folytatnom a kutyázást. Mit jelent a kutyázás, mi a feladatotok? Igazából gyerekeke mellett  foglalkozni a kutyákkal és ezzel próbálni a gyerekeket fejleszteni.”

Most pedig az időseknek szereztek óriási örömöt. A program pedig reményeik és terveik szerint folytatódik, vagy lesz még alkalom hasonló találkozásokra.