November 4 – a hősökre, az áldozatokra emlékeztek

922

1956 hőseiért, áldozataiért gyújtottak gyertyát a Református Templomkertben. A 61 évvel ezelőtti, november 4-i eseményeket idézték fel, amikor a szovjet csapatok bevonultak és vérbe tiporták a magyarok forradalmát. A Szabadság fájánál dr. Ferenczi Norbert és dr. Csáky András mondott beszédet.

Dr. Ferenczi Norbert Mindszenty József egy gondolatával kezdte megemlékezését. A prímás beavatásakor örvénynek nevezte azt a helytelen államberendezkedést, a kommunista borzalmat, ami kénytelen volt átélni és amibe ezen a napon, a megemlékezéseken is beletekintünk.

DR. FERENCZI NORBERT önkormányzati képviselő: „Emlékezünk akkor is, hogyha úgy tudunk emlékezni, hogy az alaptörvény biztos hídjáról tudunk erre az örvényre tekinteni. Emlékezünk, mert az áldozatokra, akik életüket, családi életüket, az itthon boldogulás reményét adták fel – feltétlenül emlékeznünk kell. De arra kérem kedves mindnyájukat, hogy ne csak szomorúak legyünk ma, legyünk büszkék is azokra akik ezt az áldozatot meghozták, mert ez az áldozat nem volt hiábavaló.”

Az emlékezés szervezője, Dr. Csáky András a 61 évvel ezelőtti történések mellett személyes emlékeit is felelevenítette.

DR. CSÁKY ANDRÁS szervező: „Minden forrás arról tanúskodik, hogy a forradalom alapélménye a nemzeti egység volt és a felszabadultság boldogsága. 1956 október végén az az érzés, hogy együtt van a nemzet, együtt van az ország, mindennél erősebb volt. És mindenki felszabadult volt, mert végre hangosan és nyilvánosan kimondták az igazat. A forradalom alapkövetését az egész nemzet osztotta, vissza kell szerezni Magyarország függetlenségét. Az önkényuralom helyett a szabadságjogokat, önrendelkezést, szabad választásokat akart mindenki. Minden más, így a különféle társadalmi programok színre lépése, a jövő újának szabad egyengetése ezután következhetett volna. Azonban november 4-e után példátlan terror következett.”

Ne feledjük, november 4-e a legsötétebb nap, de mi erősek vagyunk, nézzünk a fény felé .- fogalmazta meg Csáky András. A megemlékezésen Hánka Levente református lelkész imáját követően csendes gyertyagyújtással emléleztek a résztvevők 1956 hőseire, áldozataira.