Sosem hallott titkos történetek

2146

Hosszas kutatómunka után Raffay Ernő történész megírta Ady Endre és a Nyugat című kötetet, amit most a ceglédi közönség is megismerhetett. A költőről és a folyóiratról már számtalan könyv jelent meg, az író azt vallja, hogy ennek többsége nem a valóságról szól. Ezért is járt utána, hogy kötetbe foglalja az igazságot.

Eszmetörténeti könyvet alkotott Raffay Ernő történész. Az Ady Endre és a Nyugat című kötetet most a ceglédi közönség is megismerhette.

RAFFAY ERNŐ, történész: ,,Abból a szempontból vizsgálom Adyt is és a Nyugat című folyóiratot is, amit ugye modernizáló folyóiratnak mondanak miközben egy teljesen jellegtelen írásokat tartalmazó folyóirat sorozat, hogy milyen hatással volt az I. világháború előtti, tehát Ady életében milyen hatással volt, nem csak Adyra, hanem az akkori kultúrpolitikára, az akkori magyar értelmiségre a Nyugatnak az a szellemisége, amit a Nyugatos Ignotus és a többiek modernizációnak neveztek.”

A politika és a liberalizmus összefüggése a lényege a kötetnek – mondta az író, aki hosszas és szorgalmas kutató munka eredményét vetette papírra.

RAFFAY ERNŐ, történész: ,,A helyzet az, hogy ez a Sosem hallott titkos történetek alcím, ezt nem én találtam ki, hanem Szakács Árpád a könyvkiadóm. Ez arra vonatkozik, hogy Ignotus a Nyugat főszerkesztője, aki egy sok nyelvet beszélő kulturált férfi volt, ő titokban szabadkőműves volt a Budapesten működő Demokrácia nevű páholynak volt a tagja. Ez a páholy -ezzel is foglalkozok a könyvemben- ez a magyarországi liberalista és szocialista leendő politikusokat vette be a tagjai közé.”

A Nyugatot irodalmi folyóiratnak tekintették, de lényegében az akkori keresztény magyar nemzetállam ellen vette fel a harcot – fogalmazott a történész. Valamint arra is kitért, hogy Ady Endre az európai költészet csúcsát képviseli szerelmes és Istenes verseivel. Raffay Ernő egyébként a rendszerváltás alatt és után országgyűlési képviselő és az Antall-kormányban a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára volt. A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karáról vonult nyugdíjba, de jelenleg is oktat a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán.