Sümegi városvédők Cegléden

982

Ifjú sümegi városvédők vendégeskednek egy hetet Cegléden. A fiatalokat mindennap színes programok várják és együtt szépítik a várost a helyi egyesülettel. Tegnap délután a Városháza panteonjában koszorúzták meg Márkus János építészmérnök emléktábláját.

Nagy csapattal érkezett meg tegnap délután Ceglédre a Sümegi Városvédő és Szépítő Egyesület. A fiatalok már évek óta mindig nagy örömmel járnak vissza a városba. A sümegi egyesület elnöke 2006-ban volt először Cegléden.

BOKKÓN GYULA, elnök, Sümegi Városvédő és Szépítő Egyesület: ,,Két évente itt vagyok most már több mint 12 éve. Már úgy érzem, mintha hazajönnék. Nagyon sok ismerősöm van a felnőtt városvédők között. Látom nagyon sok fiatal van, tehát van utánpótlás, én nagyon szívesen jöttem ide.”

Bokkón Gyula arról is beszélt, hogy Cegléden nagyon sok a fiatal városvédő, Sümegen egy kicsit más a helyzet.

BOKKÓN GYULA, elnök, Sümegi Városvédő és Szépítő Egyesület: ,,Sümegen ez már kicsit problémás, mert a gyerekek nagy része 8. általános után, valamint középiskola után elmennek a városból, ott sokkal nehezebb, bár most is jöttem új tagokkal, akik nem voltak még Cegléden és most csatlakoztak be Sümegen a városvédő munkába. Remélem ők lesznek az utánpótlás.”

A fiatalokat mindennap más programok várják Cegléden – mondta Bíró Bea, a tábor egyik szervezője. De arról is beszélt, hogy miért jó, ha a városvédő egyesületek tagjai megismerkednek egymással.

BÍRÓ BEÁTA, szervező, Ceglédi Városvédő és Szépítő Egyesület: ,,Egyfelől egy ilyen ismerd meg hazád mozgalom, de másfelől azért tényleg jó egy kicsit belelátni, hogy milyen egy másik városban fiatalnak lenni. Teljesen más egy Balaton-felvidéken, egy viszonylag kisebb városban, aminek van egy hatalmas nagy vára és teljesen más egy alföldi élet. Ezáltal szerintem egy kicsit az életstílust is megismerik.”

A gyerekeket Takáts László polgármester is köszöntötte.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: ,,Amikor láttam, hogy a mai nap lesz a napja, amikor érkeztek és hogy milyen klassz dolgokat fogtok csinálni, mert azt kell, hogy mondjam, hogy ez tényleg nagyon jó, hogy kapcsolat van a két település között, hogy fontosnak tartjátok azokat az értékeket, amiben élünk, hiszen mind a sümegiek, mind a ceglédiek azt gondolom, hogy szép környezetben élnek.”

A városnézés előtt még a Városháza udvarában megkoszorúzták a Márkus János emléktáblát, majd az épület aulájában megnézték a pókbangó szobrot.