Szakmai napot tartottak az autizmusról

1291

Az autizmus volt annak a szakmai napnak a fő témája, melyet a Losontzi István Gyógypedagógiai Intézményben tartottak. A programra több szakértő vendéget is meghívtak, de autista gyermeket nevelő szülők is részt vehettek rajta. Az előadások végén kötetlenül beszélgethettek tapasztalataikról a résztvevők.

Az Utazó Gyógypedagógusi Hálózat már negyedik alkalommal tartotta meg szakmai napját, melynek fő témája az autizmus volt. A szakmai programok sikerességét a folyamatosan növekvő érdeklődők létszáma is alátámasztja.

BAGÓNÉ DOMOKOS MÁRTA, vezető, Utazó Gyógypedagógusi Hálózat intézményegység: ,,Most pedig kapcsolódva az autizmus világnapjához. A Losontzi István rendezvényeit mi kezdjük, az autista gyerekek többségi iskolában való nevelését mutatjuk be. Milyen eszközökkel, milyen módszerekkel tudjuk mi gyógypedagógusok az autista gyereket nevelni.”

Azt tudni kell, hogy az Utazó Gyógypedagógusi Hálózatban mindenki autista specifikus szakember is – folytatta.

BAGÓNÉ DOMOKOS MÁRTA, vezető, Utazó Gyógypedagógusi Hálózat intézményegység: ,,És éppen ezért tudunk az 50 mint program, a két tanítós módszer, amely tulajdonképpen, ez az a módszer, amivel az autistákat nevelnünk kell a többségi iskolákban.”

A szakmai napon több előadást is meghallgathattak a témában. Például a Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat igazgatójával Thén Zsolttal beszélgettek arról, hogy mit tehet a szülő akkor, ha gyanítja, hogy gyermeke autista.

SZINKRON: THÉN ZSOLT, igazgató, Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Ceglédi Tagintézmény: ,,Az első lépcső mi vagyunk, akik végül is tovább delegáljuk a megyének, ha diagnosztizálni kell SNI, vagy bármilyen gyanú miatt. Az első lépcső tulajdonképpen mindig mi vagyunk, akiket az intézmények, vagy a szülők, vagy egy óvoda, vagy bölcsőde, vagy bármilyen oktatási, nevelési intézmény.”

A programra az autizmussal élő gyermeket nevelő szülőket is várták, akik az előadások után elmondhatták tapasztalataikat és feltehették kérdéseiket a szakembereknek.