Szakmák éjszakája

1351

Számos szakmát ismerhettek meg és próbálhattak ki általános iskolások a szakmák éjszakáján. Az iskolák mellett olyan cégek várták a fiatalokat, ahol a kétkezi szakmunka szépségeit ismerhették meg. Cukrászok, asztalosok, felszolgálók, fodrászok, építési vállalkozók mutatták meg, mi vár a gyerekekre, ha az ő szakmájukat választják.

A kereskedelmi iskola, a bem iskola és persze a közgazdasági és informatikai szakközépiskola is kinyitotta kapuit, hogy hol játékos, hol komolyabb formában, de bemutassák: miért is szép egy-egy adott szakma. Vagy mi az, ami arra a diákra vár, aki mondjuk felszolgáló szeretne lenni.  De vállalkozások is várták a diákokat. A CEVASZ elnöke is megnyitotta cége ajtaját. Egy kis szekrény megszületését láthatták és próbálhatták ki a gyerekek.

SZELECZKI LÁSZLÓ ügyvezető Komandor Lux Kft: „A pénz megkeresni nagyon sokféleképpen lehet. De mi tudjuk munkaadók, hogy hosszútávon csak pénzzel nem lehet az embereket a munkahelyen tartani. Jó körülményeket kell teremteni és olyan feladatokat kell adni, amelyektől erkölcsileg is megbecsültnek és jól érzi magát. Ezért fontos ez, hogy a gyerekeknek megmutathassuk, hogy mik a lehetőségek. Nem kell félni a munkától. A munka nemesít – mint mondják.”

Ráadásul a szakemberek nélkülözhetetlenek. Nélkülük nagy baj lenne. És sajnos úgy tűnik, lesz is.

SZELECZKI LÁSZLÓ: „Nagy a baj. Nem most, lesz nemsokára nagy a baj. Ebben az üzemben, az a szakemberem, akit ki tudok ügyfélhez küldeni, vagy helyszínen teljesíteni tud, nos ő már a Krisztusi kor felett van. Alatta nem találunk. Egy szakmunkás 18 éves korában szabadul…és ha 34 éves  korig nézzük, meglehetősen nagy a szakadék.”

Ha most kezdenek el valóban olyan szakembereket képezni, amilyenekből hiány van, akkor is lenne néhány éves szakadék, míg megfelelő számú utánpótlás lenne. Az iskolák mellett tehát cégek is várták a diákokat, akik így ellátogathattak az EMTC csarnokába, a Víg és Társa Kft pedig építkezésre várta őket. De persze végignéztek mindent mindenhol.

A Szakmák Éjszakáját a Ceglédi Szakképzési Centrum szervezte a CEVASZ és az IPOSZ közreműködésével.