Szent György napi vásár a Báthori utcai Óvodában

2279

Szent György napi forgatagra várták tegnap a szülőket és a gyerekeket a Báthori utcai óvodában. A kicsik néptánccal és mondókákkal készültek, majd elkezdődött a vásár. A szülők, óvónők és a gyerekek által készített kézműves portékákat kínálták.

Április 24-e, Szent György napja, a néphagyomány szerint a tavasz kezdete. Az állatok első kihajtásának napja. A vidéki ember életéhez pedig szorosan kötődik ilyenkor a György napi vásár. A Báthori utcai óvodában már több mint tíz éve ünnepelnek e jeles napon.

ALMÁDINÉ RÓZSA KRISZTINA, óvodavezető: ,,Nagyon várjuk már a tavaszt, hosszú volt a tél és nagy örömmel jönnek ki az udvarra és szeretnek itt kint játszani és olyan játékokat is játszani, ami a népi hagyományokat idézi. Ezeket a vásáros, népi játszókat ilyenkor alkalmunk nyílik megmutatni a szülőknek, egymásnak, az óvónéniknek.”

A kicsik műsorát büszkén nézték, fotózták a szülők. De persze a vásár sem maradhatott el. Szalámik, sütemények, különböző kézzel készült figurák díszítették az asztalokat, melyeket az óvónők, dajkák és a szülők közösen készítettek.

ALMÁDINÉ RÓZSA KRISZTINA, óvodavezető: ,,Közösen döntjük el, hogy minek mi lesz az ára, ráírjuk és kitesszük a portékát az asztalokra. Ilyenkor a szülők, a gyerekek – húsvét utáni zsebpénzükkel – nagy örömmel költik el a pénzüket. A bevételt pedig majd az óvodára szeretnénk fordítani.”

A vásárból befolyt összeget mindig az óvoda szépítésére költik. Ez nem lesz másképp idén sem, most az egyik csoportszobát szeretnék majd felújítani.