Kuláküldözés a gimnáziumban

1407

Kuláküldözés a ceglédi gimnáziumban – erről a témáról tartott előadást a Ceglédi Kossuth Gimnazisták Öregdiák Egyesülete rendezvényén Dr. Jójárt György. Az előadás rövidített változata egyébként már kötetben is megjelent. 2015-ben készült el az a kiadvány, amelyben az üldözöttek leszármazottai mesélnek emlékeikről, a szüleik, nagyszüleik által átélt megpróbáltatásokról.   

Amikor 2012-ben az Országgyűlés úgy döntött, hogy Péter Pál napját a kuláküldözés emléknapjává nyilvánítják, akkor Dr. Jójárt Györgyben felmerült a gondolat, emléknap már van, emlékhely viszont még nincs. Egy emléktáblát szeretett volna készíttetni, ehhez pedig a kulák leszármazottaktól kért hozzájárulást.

DR. JÓJÁRT GYÖRGY: „Ezt mondtam Reznák Erzsébetnek, aki azt mondta, ha már úgyis megyek pénzt gyűjteni, kérdezzem ki a családokat. És amikor Füle Incihez jutottam, akkor egy olyan dolgot mondott el, amit első hallásra alig akartam elhinni. Hogy 1949-ben ősszel volt itt egy diákgyűlés, amikor a diákszövetség kizárt 17 tanulót. A nővérem ebbe a korosztályba tartozott és sok akkori diákot személyesen ismertem, másokat pedig ismeretlenül felkerestem és 29 személlyel készítettem, akik mind megerősítették, valóban így történt.”

Majd Kürti igazgató úr segítségével a gimnázium irattárában megtalálta a korabeli iratokat. Teljesen hiteles módon tudta leírni tehát a történetet, így nem csak az emléktábla, de egy kötet is megszülethetett.    Ezek családi visszaemlékezések, de személyes dokumentumok, fényképek is találhatóak a kiadványban, amelyben sok tragikus sorsot ismerhet meg az olvasó.  És erről a témáról hallhattak most az érdeklődők a gimnáziumba is.