Szersén Gyula és a költészet

1034

Szersén Gyula, a Jászai Mari-díjas színész beszélt a magyar nyelvről, irodalomról és a költészetről a Tékaféban. A színészt a költészet napjának tiszteletére hívták meg Ceglédre. Szersén Gyula örömét fejezte ki, hogy mind a mai napig van igény a költészetre.

A Tékaféban sokan összegyűltek, hogy meghallgassák Szersén Gyulát, aki a költészetről és a magyar nyelvről beszélt. Rohanó világunkban egyre kevesebb könyvet fogunk a kezünkbe, hiszen az internet világában élünk – mondta a Jászai Mari-díjas színész.

SZERSÉN GYULA, színész, Jászai Mari-díjas: ,,Mindig örömmel tölt el és megnyugtat az az érzés, hogy látom, hogy van még igény a költészetre. Van még érdeklődés, van még egy olvasótábor ebbe az internetes, számítógépes, rohanó világban.”

Ez a beszédünkön is meglátszik, sok magyar szavunkat külföldire cseréltük –folytatta.

SZERSÉN GYULA, színész, Jászai Mari-díjas: ,,Holott minden szónak meg van a magyar jelentése is s ahelyett, hogy tudatosítanánk a nyelvében él a nemzet és ez nem egy elcsépelt fogalom, ez maga az igazság. Mert egy nemzet költészetében, irodalmában benne van a saját történelme, földrajza, növény és állatvilága, hagyományai, művészete, identitástudata és hazaszeretete is.”

Ha a nemzet elveszti a nyelvét megszűnik, felőrlődik, elporlad – fogalmazott a színész,aki Tolnai Vilmos irodalomtörténésztől idézett a közönségnek: ,,Vedd el a nemzet nyelvét, s a nemzet megszűnt az lenni, ami volt: nyom nélkül elenyészik, beleolvad, belehal az őt környező népek tengerébe.” Szersén Gyula 1965 óta a Nemzeti Színház tagja, továbbá jellegzetes hangja miatt évtizedek óta szinkronizál. Számos híres film és sorozat szereplőinek adta már a hangját, mint például T. J Hooker-nek és Charles Bronson-nak.