Szeszélyes április

1134

Korábban is volt már a mostanihoz hasonló, szeszélyes, szélsőséges tavasz. A növények kevés kivétellel itt nálunk a remények szerint nagyobb kár nélkül átvészelik az átmeneti lehülést – mondta kérdésünkre Dr. Surányi Dezső.

20 évvel ezelőtt pontosan ugyanezen a napon, pontosan ugyanilyen idő volt – mondta Dr. Surányi Dezső. A magyarázat a szélsőségesebb időjárása pedig viszonylag egyszerű, van amikor atlanti hatás alatt vagyunk – végig zuhog az eső és hideg van nyáron. És van olyan, hogy szaharai hőség és a vele járó homok lep el bennünket. Most pedig egy mediterrán ciklon köröz felettünk. Ez pedig most hóval jár. A növények pedig át fogják vészelni. Jobban mint a januári nagyon hideg időt.

DR. SURÁNYI DEZSŐ: „Januárban nagyon nem jót tett. Tudományos tény és tapasztalat is nyilván, hogy a hó januárban sem és most sem nagyon hideg. Még akkor is jól tud egy sárgabarack kötődni, ha rajta vannak a virágon a hópelyhek. Ehhez persze az a feltétel, hogy öntermékenyülő legyen.”

Akkor van gondot – ez inkább az alma esetében jelent majd problémát –  amikor úgy mint néhány nappal ezelőtt megpörkölte a növényt a fagy. Mi a havas esőből kaptunk sokat. Van ahol azonban lapátolni kellett a havat. Zalában meg homokvihar van.

DR. SURÁNYI DEZSŐ: „Sajnos ilyen tréfákat elkövet a természet, de volt már ehhez hasonló dolog. Mondjuk most szerencsére karácsony előtt nem virágzott ki a barack, mert az nagyon rosszat jelentett 1240-ben, mert utána fél éven belül itt voltak a mongol seregek.”

Az előrejelzések szerint egyébként a hűvös, csapadékos időjárás még néhány napig eltarthat, ráadásul az északi szél viharossá fokozódik.