Szeszélyes időjárás

1318

A szokatlanul enyhe időjárás miatt aggódnak a gazdák. Ugyanis az évszakhoz képest kimagaslóan meleg időjárás megváltoztathatja a növények normális életritmusát. Dr. Surányi Dezső történeti ökológus szerint nagy aggodalomra nincs ok, a történelem során volt már többször is hasonló, szokatlan időjárás.

Az elmúlt napokban a tavaszias időjárást felváltotta a téli. Megérkezett a hideg és a hó is. A gyümölcsösökben már több helyen megjelentek az első rügyek, hiszen a növényeket is megzavarta a január eleji enyhe időjárás.

PROF. DR. SURÁNYI DEZSŐ, botanikus, történeti ökológus: ,,Az tény, hogy a hóvirág kinyílt, az ibolya és a kerti rózsák is kinyíltak és arról nem is beszélve, hogy a Mecsek csodája az illatos hunyor finom illattal kivirágzott, ami azért valljuk meg őszintén decemberben, januárban nem szokott jellemző lenni.”

A botanikus arról is beszélt, hogy, ha az elmúlt évszázadot megnézzük volt már példa hasonló szokatlan időjárásra.

PROF. DR. SURÁNYI DEZSŐ, botanikus, történeti ökológus: ,,Bizony volt olyan, hogy november végén 30 fokos meleg volt, de volt már mínusz 20 fok is, sőt ’87-ben olyan telünk is volt, hogy januárban mínusz 30-31 fok volt. Nem szokatlan ez. A következőről van szó. Ismert dolog és mindenki emlékszik annyira a fizikából, hogy a víznek nagy a fajhője. Amikor ez nagy mennyiségű hőt felvesz, nagyon nehezen adja le és hogy ha ilyenkor a tengeráramlatok iránya megváltozik akkor nagyon furcsa dolgokat produkál.”

Bár ez az enyhe idő nem normális ilyenkor januárban, mégis a szakértő azt mondta nagy károk még nem keletkeztek, hiszen a természet tudja a dolgát. A legtöbb növény még ilyenkor javában,,alszik”, úgynevezett mély nyugalmi fázisban van. Bár, a túl nagy fagy már nem tenne jót a természetnek.

PROF. DR. SURÁNYI DEZSŐ, botanikus, történeti ökológus: ,,Én azt mondom, hogy ez egy nagy próbatétel, nem csak az ember számára, hanem a mindenféle természeti élőlény számára, de pont ez adja azt a fajta kondicionálást, hogy vannak ellenállóságot mutató fajták.”

Az igazi veszélyt egyébként az jelenti, ha rövid idő alatt nagy hőingadozások következnek be, ami nagy károkat okozhat a terményekben.