Szoborkiállítás a gimnáziumban

1266

Fiatal arcok, öreg vonások, párok, családok – egy letűnt időszak figurái válnak elevenné Ercsei Lenke Kossuth Lajos Gimnáziumban kiállított szobrain. Az alkotónak olyannyira különlegesek a művei, hogy nemrég különdíjat kapott az országos Betlehemi jászol kiállításon – hangzott el a megnyitón.

Ercsei Lenke egy különleges világ megalkotója. Munkáiban valós, vagy egy képzeletbeli falu szereplői jelennek meg – fogalmazott köszöntő beszédében Zakar József, keramikusművész.

ZAKAR JÓZSEF, keramikusművész: ,,Külön-külön szemlélve ezeket az alakokat, személyiségeket, karaktereket, arcvonásokat privát életutakat látunk, de ha egymás mellé rendezzük őket, együtt alkotnak közösséget. Fiatal arcok, öreg vonások, munkában megfáradt testek, párok, családok, pajzán jelenetek tárulnak elénk sora tárul most elénk.”

Az alkotások a paraszti élet mindennapjaiba kalauzolják el a szemlélődőt – folytatta. Egy letűnt időszak karakterei elevenedtek meg Ercsei Lenke kezei alatt. Az alkotót nemrég különdíjjal jutalmazták.

ZAKAR JÓZSEF, keramikusművész: ,,2016-ban a ,,Bethelemi jászol” című ország pályázaton különdíjjal jutalmazta a zsűri. Műveit 120 határon túli és hazai alkotással együtt a Budai várban a Magyarság Házában mutatták be. A ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium dísztermében Rónai Gábor által megrendezett kiállításon ismét láthatóvá válnak munkái.”

Az ünnepélyes megnyitón Ercsei Lenke is felszólalt. Egy verset mondott el, mely leginkább összefoglalja hitvallását.