Találkoztak a borlovagok

558

Bár az idei termés kevesebb, de minőségileg sokkal jobb az elmúlt évekhez képest – hangzott el az Unghváry László Borrend találkozóján, amit a nagykőrösi Svájci Házban tartottak. Az énekes műsorral egybekötött gyűlésen beszéltek arról is volt, hogy kevés a szőlőültetvényeken a munkavállaló.

A Cegléd és Vidéke Unghváry László Borrend tagjai szinte teljesen megtöltötték a nagykőrösi Svájci Házat. A találkozó házigazdája László Ditta volt, aki köszöntötte a borlovagokat.

LÁSZLÓ DITTA: ,,Polgármester úr betegsége miatt nem tudott eljönni, de egy pár szóban azért szerette volna, hogy elmondjam, hogy mégis hol vagyunk. Ez egy újabb helyszín Nagykőrösön. Ez is egy történelmi helyszín. 1872-ben épült épület, Svájci Ház néven fut. A szájhagyomány illette neki ezt a nevet. Egyébként egy gondnoki ház volt. Maga ez egy Széchenyi fürdő volt a 19. században az volt a fürdő épület, sokan azt ismeritek ezt a Cifra Csárda nevű helyet.”

A Svájci házat idén újították fel az egész Cifrakerttel együtt. A találkozón értékelték az idei termést is. A mostani szüret sokkal előbb kezdődött, mint amire számítottak. Augusztus közepétől már több fajtának elkezdhették a betakarítását.  

KIS ATTILA, elnök-nagymester: ,,Talán úgy lehetne mondani, hogy az elmúlt években egy 20-30%-kal jobb a minőség és egy olyan 30-40 %-kal kevesebb a mennyiség. Ez azért van, mert egy nagyon komoly tavaszi fagy volt és egy 20 fok körüli téli fagy volt a térségünkben sok jégeső volt.”

Bár ezt a területet nem érte olyan sok jégeső, mégis a növényvédelemnek nagy figyelemmel kellett kísérnie a terméseket. A nagymester arról is beszélt, hogy kevés a munkavállaló a szőlőföldeken.

KIS ATTILA, elnök-nagymester: ,,Nem igazán van munkavállaló, aki pénzért hajlandó lenne dolgozni és ha már el is jön, akkor azért már teljesítményt adna le. Lassan odáig jutunk,hogy megadják a számlaszámukat, hogy hova kell átutalni a pénzt és ne is zaklassam őket, hogy kijöjjenek a kertbe. Így amit lehet gépesítenünk kell és amit géppel el tudunk végezni azokat tudjuk betakarítani.”

A gép egyébként majdnem ugyanolyan munkát végez, mint az ember, de ennek ellenére jobban szeretik azt, ha kétkezű munkával történik a betakarítás. A borrendi gyűlésre meghívtak egy Mátra környéki családi borászatot is, akik bemutatták boraikat. A találkozót egy zenés táncos műsorral tették még hangulatosabbá. Az összejövetelen egy meglepetéssel is készült a vendéglátó, 82. születésnapja alkalmából köszöntötték a köztiszteletben álló Dr. Túri József borrendi tagtársukat is.