Tánc-és játszóház

2247

Szeretnék visszahozni a táncházi mulatságokat a város életébe. Ezért is szerveztek a Kossuth Művelődési Központba Márton-napi Tánc-és játszóházat. A szülők és a gyerekek együtt mulathattak, de akinek kedve volt kézműves tehetségét is kipróbálhatta.

Népzenétől volt hangos hétvégén a Kossuth Művelődési Központ Kamaraterme. Szülők és gyerekek együtt táncoltak és mulattak. A Cegléd Táncegyüttesnek köszönhetően Márton-napi Táncházban szórakozhattak a népzene és a hagyományok kedvelői.

MOLNÁR MÁTÉ, szervező: ,,Néptánc is a fővonala a ma estének, illetve további célja még a rendezvénynek, hogy visszahozzuk egy kicsit Cegléd életébe a táncházakat. Ugyanis sajnos kevés lehetőség volt erre és a cél az lenne, hogy ezt felélesszük és minden hónapban aktív része legyen a kulturális életnek a táncház. És szerencsére a gyerekek létszámából ítélve jó úton indultunk el ezzel kapcsolatban. Bízunk benne a felnőttek is hasonló létszámban jelennek majd meg.”

A tánc, a mozgás, a ritmus és a zene is nagyon jó hatással van a gyerekek fejlődésére – hangsúlyozta Molnár Máté.

MOLNÁR MÁTÉ, szervező: ,,Nemcsak azért fontos ez, hogy egy közösség részévé tudjon válni, hanem azért is, mert nagyon sokat fejleszt a gyerekek képességein. Tehát lehet látni egy gyereken, ha aktívan jár nem feltétlen néptáncra, vagy sportra, egy közösség részévé tud válni, illetve használja az eszét is tulajdonképpen, a különböző szerepekbe be tud lépni egy népi játékban.”

De nem csak a táncban, hanem a kézműveskedésben is kibontakozhattak a fiatalok. A Márton-naphoz kötődve gyakorolhatták a foltvarrást, a báb- és libakészítést. A szülők is jól érezték magukat. Horinka Horáczné például a keresztlányával látogatott el a rendezvényre.

HORINKA HORÁCZNÉ: ,,Ez egy nagyon nagy dolog, hogy Cegléden egy ilyen műsoron vehetünk részt. Réfi Ildikó és Molnár Máté, aki szerintem szakavatott képviselője a néptáncnak, szívvel, lélekkel tanítják a gyerekeket. Nagyon jó itt lenni, remélem, hogy minél többen csatlakoznak hozzánk.”

A több éve működő Cegléd Táncegyüttes rendszeresen fellép városi rendezvényeken is. Valamint tartanak órákat és folyamatosan várják a tánckedvelők jelentkezését. A táncházban Kalász Máté és barátai biztosították a talpalávalót.