„Valós helyszíni szemle”

1628

Meg kell akadályozni, hogy a magasfeszültségű távvezeték a most ismert nyomvonalon épüljön meg – ezt hangsúlyozta mindenki azon a demonstráción, amit az egyik érintett tanyánál tartottak.  A „valós helyszíni szemle” néven meghirdetett találkozót a tervek szerint több is követi majd. Mindig újabb és újabb érintett család földjén, háza mellett akarják kifejezni tiltakozásukat.

Várkonyi János családi gazdasága mellett találkoztak az érintettek.  Úgy fogalmazott: az Értem melletti dűlő is egyike annak a területnek, amelyen átmenne a magasfeszültségű távvezeték. Még ezen az aránylag rövid szakaszon is legalább 30-40 család érintett. Köztük sokan kisgyermekkel együtt élnek ott.  A hálózat megvalósulása lakhelyük, ingatlanjaink értékcsökkenésével is jár, ez megengedhetetlen és tiltakoznak ellene.

VÁRKONYI JÁNOS: „Nem utolsósorban a hálózat megvalósítása lakhelyünk és földjeink értékcsökkenésével is jár. Ezért ez megengedhetetlen és tiltakozunk ellene. Kérjük a nyomvonal áthelyezését.”

Sipos Mihály is gazdaságát és családját félti. Mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a nyomvonalat megváltoztassa a MAVIR.

SIPOS MIHÁLY: „Én elsősorban azt mondom, hogy fontos a tájképvédelmi övezet, fontos a Natura 2000-es terület, de ami a legfontosabb, az a gyermekeink egészsége. És hangozzon el itt is az a tény, amit mai napig nem ismernek el az illetékesek, hogy 200 méteren belül 69 százalékkal növeli a leukémiás gyerekek arányát, 600 méteren belül 23 %-al és 1000 méteren belül még mindig a rák kockázatát hordozza magában a 400 kv-os vezeték.”

Az egyik érintett lakó arról is beszélt, hogy minden támogatót, segíteni szándékozót megkérnek, globálisan lépjenek fel a nyomvonalon élők érdekében.

RÓNAI ATTILA: „Cegléd érdekképviseletében vannak itt, de úgy gondolom, hogy Dános, Mikebuda, Csemő, Nyársapát – róluk is beszélni kell. Ott is felvettük a kapcsolatot, csekély aktivitást tapasztaltunk eddig ott. Ezért arra kérjük Önöket, hogy akárhol képviselik az itt lakók érdekeit, akkor ne csak a ceglédieket, hanem a többi most még nem képviselt lakók érdekeit is képviseljék, ha már felvállalták, köszönöm szépen.”

A találkozón több politikus is részt vett, ám mindannyian azt hangsúlyozták, valóban nem szabad politikai kérdéssé tenni a MAVIR ügyet. Ám fel kell használni a politikai eszközöket a megoldásra.

VOLNER JÁNOS országgyűlési képviselő Jobbik: „Egészségügyi kockázatai vannak, amit egészségügyi tanulmányok sora bizonyít. Csökkenti az ingatlanok értékét, mert őszintén szólva Önök sem szeretnének olyan helyre menni, ahol nagyfeszültségű vezeték húzódik végig. Én sem szeretnék olyan helyen lakni. Tisztelettel kértem a parlamentben a gazdasági bizottság tagjaként Aradszki András energetikai államtitkárt és egyeztettünk is ebben az ügyben, hogy vigyék odébb ezt a vezetéket, ő arról tájékoztatott, hogy nem fogják odébb vinni, mert ennek a vezetéknek a nyomvonala megváltoztathatatlan.”

Volner János hangsúlyozta: ez elfogadhatatlan, főleg akkor ha van másik lehetséges nyomvonal is. Az LMP-s politikus Földi Áron pedig arról is beszélt számára érthetetlen és óriási szakmai hiba, hogy a tervezéskor nem vizsgálták meg a nyomvonalat és térképet alaposabban.

FÖLDI ÁRON : „Ha megnézték volna, látták volna, hogy egy barna sraffozott vonal vonul végig ezen a tájon, mégpedig tájképvédelmi övezet.”

Horváth Gábor, a Jobbik önkormányzati képviselője pedig azt is kiemelte: a vidék fejlődése közös cél kell, hogy legyen.

HORVÁTH GÁBOR: „Ez az összejövetel direkt ezért ilyen, hogy közös, hogy pártok feletti, hogy civilek bevonásával történik, hogy rámutassunk arra, hogy elég a vidék gyalázásából, elég az emberek leamortizálásból és legyünk azon, hogy a vidék fejlődjön és ne amortizálódjon.”

A „valós helyszíni szemle” néven meghirdetett találkozót a tervek szerint több is követi majd. Mindig újabb és újabb érintett család földjén, háza mellett akarják kifejezni tiltakozásukat.