Társadalmi egyeztető fórum – fa kivágások

1225

A fakivágásokkal és a terek felújításával kapcsolatos viták miatt társadalmi egyeztető fórumot kezdeményezett az LMP. A fórum célja az volt, hogy a lakosság érdemben is elmondhassa a véleményét a városfejlesztéssel kapcsolatban– mondta az LMP Pest megyei önkormányzati képviselője, Földi Áron.

Több mint 20-an vettek részt azon a társadalmi egyeztető fórumon, ahol a lakosság véleményére volt kíváncsi az LMP. Fő téma a városban zajló fakivágások és a közterek felújítása volt.

FÖLDI ÁRON, LMP Pest megyei önkormányzati képviselője: ,,Az elsődleges fő probléma az az, hogy azt tapasztaljuk, hogy a város képe kezd átalakulni. Nem olyan fafajokat telepítenek, amelyek megfelelő méretűek lennének, hogy megakadályozni akár a poros levegő tüdőnkbe jutását, illetve a zajt, a hőszigeteket, hanem sokkal kisebb fák, illetve a zöldterületek aránya is csökkenni látszik.”

A fórum célja, hogy a következő fejlesztések a lakosság véleményének figyelembevételével készüljenek- mondta. Az egyeztetésre nem hívták meg a polgármestert, Földi Áron kifejtette, miért: ,,Olyan Fideszes képviselővel beszéltem, akinek tudom a telefonszámát, nem ért rá. A polgármester urat én azt gondoltam, hogy erre a fórumra, mivel ez a mi fórumunk, én nem szándékoztam meghívni. Azt gondolom, hogy ebben a témában ő neki egyeztetni van egy infrastruktúrája, a Városháza és a média, minden az ő kezében van.” A fórumon nem csak a lakosok, hanem a különböző pártok képviselői is felszólaltak. A jobbikos képviselő Csuri Károly, úgy véli, hogy a jelenlegi kormány a fák ellensége. De az MSZP helyi szervezetének elnöke is elmondta véleményét. ,,Fairtás van. Az se baj, ha egy beteg fát kivágnak, csak azt látnám, hogy a csemete rögtön megjelenne a helyén. De most is azt látjuk, hogy nem ez történik.” De természetesen nem csak a pártok képviselői, a lakosság is felszólalt az ügyben. Mindenki egyöntetűen sérelmezte a fák kivágását. Többen úgy fogalmaztak, hogy véleményük szerint ezek a fák még csak betegek sem voltak, a kivágás helyett találhatott volna más megoldást is a város vezetése – mint mondták. Továbbá beszéltek arról is, hogy a kivágott fák tuskói már hosszú ideje ott vannak, azokat is ki kellene szedni, mert baleset veszélyesek. Miután pedig kiszedték, helyükre új fákat kellene ültetni, ami még mindig nem történt meg – mondták.