Több mint 1 milliárd forint támogatás Jászkarajenőnek

1036

Több mint egy milliárd forint uniós támogatást nyert Jászkarajenő. Ebből a szennyvízhálózatot és a szennyvíztisztítót építik meg. A beruházás végén a település minden háztartását bekötik majd a hálózatba. Erről tegnap számolt be a sajtónak a térség országgyűlési képviselője és a település polgármestere. A sajtótájékoztatón az is elhangzott: a remények szerint állami támogatást is kap a település és akkor még hozzájárulást sem kell fizetniük az ingatlantulajdonosoknak.

A település történetének legnagyobb beruházására készül Jászkarajenő. Törökszentmiklóssal és a Nemzeti Fejlesztési Programirodával egy hármas konzorciumot alkotva nyert a község 1 milliárd 231 millió 885 ezer forint támogatást a környezeti és energiahatékonysági operatív program keretében. Ebből a szennyvízhálózat épül ki és persze a szennyvíztisztító. De arra is van remény, hogy még ezen kívül is érkezik forrás, hiszen az uniós támogatás mellé még kellene önrész is.

FÖLDI LÁSZLÓ országgyűlési képviselő: „ Általában a csatorna beruházások bizonyos érdekeltségi hozzájárulásokkal járnak. Magyarul ez azt jelenti, hogy ingatlanonként fizetnek bizonyos érdekeltségi hozzájárulást. Azért tettem lépéseket és reményeim szerint pozitív lépéseket, hogy az érdekeltségi hozzájárulást kormánydöntéssel kiváltsuk. Magyarul, hogy a település teljes egészében megkapja az összberuházás költségét. Reményeim szerint sikeres lesz ez a fajta lobbi tevékenység a kormány irányába.”

A beruházás több szempontból is nagyon fontos a település számára – ezt már a község polgármestere hangsúlyozta a sajtótájékoztatón.

PALYA ISTVÁN KÁLMÁN polgármester Jászkarajenő: „Nagyon régóta várja a településünk mondhatom, hogy minden lakója ezt a beruházást hiszen ennek a jelentősége nagyon sokrétű. Egyrészt ami nem csak nekünk, most élőknek hanem akár unokáinknak is fontos dolog, hogy a szennyvízcsatorna hálózat létrehozásával, szennyvíztisztító telepnek a megvalósításával a környezetvédelmünk az megoldódik. Hiszen az, hogy az évtizedek óta a szikkasztó rendszerű szennyvízelvezetések történtek, az gyakorlatilag tudjuk nagyon jól, hogy a talajvizeink szennyezését jelenti és azt hiszem, hogy unokáinknak így tudjuk megőrizni és átadni a földjeinket, az ivóvizünket.”

Egyrészt tehát a környezettudatosság miatt is nagyon fontos. De azért is, mert ha azt szeretnék, hogy akár kisebb, akár nagyobb vállalkozások települjenek Jászkarajenőre, ahhoz biztosítani kell legalább a minimális infrastrukturális feltételeket. Vagyis az a minimum, hogy a szennyvízelvezetés megoldott legyen. A térségbe az elmúlt időszakban több esetben érkezett már jó hír támogatásról és a remények szerint még fog is – mondta a térség országgyűlési képviselője.