Több mint 800 millió forint energetikai felújításra

1620

Több mint 800 millió forint támogatást nyert el négy település energetikai korszerűsítésre. Cegléd 248 millió forintból indíthatja el négy városi intézmény energetikai felújítását. A művelődési központ, a felnőtt könyvtár, a mozi és az úgynevezett kis Táncsics iskola homlokzati hőszigetelése, tetőszigetelése kezdődhet el várhatóan még idén nyáron. De mind a négy intézmény esetében jut majd a támogatásból a nyílászárók cseréjére is – hangzott el egy mai sajtótájékoztatón.

812 millió forintnyi támogatás érkezik hamarosan a térségbe. Ezt mind energetikai beruházásokra fordíthatja 4 érintett település. A hírt a térség országgyűlési képviselő jelentette be ma reggel és beszélt korábbi támogatásokról is.

FÖLDI LÁSZLÓ országgyűlési képviselő: „Decemberben a Gál József Sportcsarnok felújítására mintegy 500 millió forint támogatást kapott a város, valamint a történelmi emlékhely kialakításához 562 millió forint támogatást. Tehát az elmúlt hetekben, hónapokban komoly pénzügyi segítség érkezett ebbe a térségbe.”

Cegléd több mint 248 millió forintot költhet négy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanra.

TAKÁTS LÁSZLÓ polgármester, Cegléd: „Az egyik a Kossuth Művelődési Központ, aminek finoman szólva sem túl vidám az ábrázata, meglátszik rajta az idő múlása. Itt egy homlokzatszigetelés, nyílászárócserével egybekötött felújítás fog megvalósulni 97 millió forintos keretösszegből. A másik – azt gondolom, a városképet szintén nagyon meghatározó építmény – a városi könyvtár épülete.”

Arra majd 20 millió forint jut, de az úgynevezett Kis Táncsicsnál is munkák kezdődhetnek, 76 millió forint jut rá és a mozi energetikai felújítására is nyert a város forrást, 76 millió forintba fog kerülni a homlokzati hőszigetelés, tetőszigetelés és a nyílászáró csere elvégzésére. A munkák várhatóan már nyáron elkezdődnek. Törtel 244 millió forintot nyert hasonló munkákra.

GODÓ TIBOR polgármester, Törtel:  „Én úgy gondolom, hogy a településünkön érintett 6 épület esetében mindenképpen szükséges ez a felújítás. Hiszen kettő ezek közül orvosi rendelő, amelyek homlokzati felújítása és a napelemes rendszer kiépítése megtörténik. Ezen kívül a művelődési központ A épületének szintén nyílászáróit cseréljük ki, illetve napelemes rendszer is kiépítésére kerül majd.”

De az általános iskola két épületének és a sportcsarnok homlokzata is megújul és napelemes rendszert is kiépítenek.  Újszilvás több mint 71 millió forintból gazdálkodhat majd. Ők nem 100 hanem 55 %-os támogatást kaptak.

DR. PETRÁNYI CSABA polgármester, Újszilvás: „Hozzátartozik annyi egy mondatban, hogy ez az általános iskolának és sportcsarnoknak az energetikai felújítása. Igaz, hogy hőszivattyúval rendelkezik az épület és napelemmel – ezért lehetett az alacsonyabb intenzitás – viszont a nyílászárói az épületnek több mint 30 évesek és van köztük, ami be is van szögelve, nem javítható. El vannak korhadva, nem szellőztethetőek.”

Jászkarajenő pedig 247 millió forintot költhet négy épület épületenergetikai felújítására.

PALYA ISTVÁN KÁLMÁN polgármester, Jászkarajenő: „Sajnos azt lehet mondani, hogy az idősek otthonánál és a kultúrház esetében is szinte fütyül a szél az ajtók alatt, az ablakok mellett, az ablakok teljesen elöregedtek. Az óvoda talán még a legfiatalabb, de az óvodára is nagyon ráfér az energetikai felújítás. Már szinte megfizethetetlen az az energia, amit ebben az épületben fel kell használni.”

A negyedik intézmény az iskola, ahol 150 nagyon régi, rossz állapotú nyílászárót cserélnek ki, de minden épületre napelemek is kerülnek. Az eseményen jelen levő polgármesterek köszönetet mondtak a pályázatok előkészítésében résztvevőknek, kiemelten Földi László országgyűlési képviselőnek.