Új kötetet mutattak be

1393

A Málenkij robot ceglédi és Cegléd környéki áldozatairól szóló új kötetet mutatták be tegnap a Kossuth Múzeumban. A kiadvány 5 szerző tanulmányaiból épül fel: Reznák Erzsébet, Gulyás Zoltán, Dr. Koltói Ádám, Manger Henrik és Dr. Dusek László kutatásainak köszönhetően jöhetett létre.

A Málenkij robotról szóló új kiadvány a 70 évvel ezelőtt történt, szomorú eseményeket elevenít fel – mondta Reznák Erzsébet múzeumigazgató, aki már a ’90-es évek elején elkezdte gyűjteni a még élő szemtanúk történeteit.

REZNÁK ERZSÉBET, igazgató, Kossuth Múzeum: ,,Aztán egyre többen jelentkeztek, aztán a környékbeliek is jelentkeztek és két évvel ezelőtt egy konferenciát is rendeztünk ebből a témából. Egyébként a magyarországi németek szovjetunióba való elhurcolásáról van szó. Ezekből a tanulmányokból végül is 5 szerző tanulmányából állt össze a kötet.”

A Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója, Gulyás Zoltán is elmesélte miért kezdett el érdeklődni a téma iránt.

GULYÁS ZOLTÁN, igazgató, Kossuth Lajos Gimnázium: ,,Amikor az a bizonyos szakdolgozat eljött Ceglédbercel rengeteg szállal kapcsolódik hozzám, a lakóhelyemhez és nagyon érdekes volt ez a téma, akkor nagyon kevesen foglalkoztak vele. Nagyon jó volt felfedezni mindent, a levéltárban szó szerint heteket eltölteni.”

A szerzők között volt olyan is, akinek az egyik családtajga élte át a borzalmakat. Dr. Koltói Ádám édesapja tapasztalatairól ír a könyvben.

DR. KOLTÓI ÁDÁM, egyetemi docens: ,,Amikor apám feküdt odament, megnézte, azt mondta vihetik. Azt mondták, de még él, de ő legyintett, vigyék. Apámat rátették erre a kétkerekű kordélyra, belökték a gödörbe.”

Manger Henrik pedig édesanyjával tudott rengeteget beszélgetni a történtekről. Ő mindkét oldalról érintett, hiszen édesapját és édesanyját is elhurcolták akkoriban.

MANGER HENRIK, társszerző: ,,Apám már karácsony előtti időszakban utász munkákra hurcolták el naponta. Erre ráunt egy barátjával és elindultak Csepelre munkát keresni. Családfenntartóként elindult Csepelre munkát keresni, ott elfogták az oroszok és azonnal bevagonírozták.”

Az ötödik szerző, Dr Dusek László is elmesélte motivációját.

DR. DUSEK LÁSZLÓ,  társszerző: ,,93-ban fogtam ennek a kutatásnak, közvetlen a rendszerváltás után. Akkor még a falumban az elhurcoltak közül öten éltek és az motivált engem arra, hogy ezeket az embereket megszólítsam.”

A 102 oldalas kötetben túlélők vallomásairól, visszaemlékezéséről olvashatnak. A címlapot Kisfaludi István fotóriporter készítette és tervezte. Az érdeklődők a Kossuth Múzeumban vásárolhatják meg a kiadványt.