Új parkolóhelyeket alakítanak ki az iskola előtt

926

Új parkolóhelyeket alakítanak ki a Szent Kereszt iskola előtti területen. Így szeretnék biztonságosabbá tenni a megállást és a gyerekek iskolába jutását. Az ott található zöld övezet is megújul 18 oszlopos gyertyánt fognak beültetni.  De nem csak az intézmény előtti területet, az iskola épületét is felújítják.

Munkagépek, markolók és munkások lepték el ma délelőtt a Szent Kereszt Katolikus iskola előtti területet. Elkezdték a járda és az út egy részének bontását.

NAGY LAJOS, aljegyző: ,,Ennek az átalakításnak az a célja, hogy kulturáltabbá tegyük egyrészt a parkolást, másrészt és elsősorban azt gondolom, hogy biztonságosabbá. Itt eddig is meg lehetett állni, most plusz parkolóhelyeket alakítunk ki. Ezek igazából nem is parkolásra, hanem a megállás lehetőségét fogják biztosítani azoknak a szülőknek, akik reggelente hozzák a gyermeküket, hogy biztonságosan tudják kitenni őket az iskolánál.”

Ez a beruházás bruttó 12 millió forintba kerül az önkormányzatnak.

NAGY LAJOS, aljegyző: ,,Jelen pillanatban az átalakítással érintett területen 13 parkoló lesz kialakítva. Ezenkívül megújul itt a növényzet is, valamint a járda, egészen a Pesti úti óvodáig.”

A parkolók kialakítása mellett 18 oszlopos gyertyánt ültetnek az ősszel a zöld területre. De nem csak az iskola előtti terület, hanem maga az épület is megújul. Az intézmény 290 millió forintot nyert teljes épületenergetikai korszerűsítésre –mondta egy korábbi interjúban az iskola igazgatója, Rajta László.

RAJTA LÁSZLÓ, igazgató, Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola: ,,KEHOP pályázat a neve és a fenntartónk nyerte a Váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága. Az iskolánk az első helyen szerepelt a felkínált lehetőségek között, úgy hogy így történt a szerencsés győzelem. A pályázat az 290 millió forintról szól és az iskolát teljes egészében érinti.”

A több száz éves intézményt már régóta szeretnék felújítani és korszerűsíteni, most végre sikerülhet. Kicserélik a homlokzati nyílászárókat és az ,,A” és ,,B” épület tetején napelemes rendszert alakítanak ki. De korszerűsítik a fűtési rendszert is, egy biomassza kazán telepítésével. Ez a berendezés az energiatermelésre is gazdaságosan használható, szerves növényi termékeket és élelmiszeripari, mezőgazdasági melléktermékeket éget el. A munkálatok a nyár elején kezdődtek. Természetesen van munka az intézmény belsejében is  – hangsúlyozta az igazgató. Szépen apránként haladva a termek is megszépülnek majd.