Újabb fórumot tartottak a gazdák

1094

Jól működik a mezőőrség, érezhetően csökkent a külterületi szabálysértések és bűncselekmények száma – erről is hallhattak tájékoztatást a gazdák a tegnap tartott fórumon. A gazdakör találkozóján azonban szó volt egyes külterületi utakról is. Azokról, amelyek önkormányzati tulajdonban vannak, de a gazdák földjének hasznosítása szempontjából fontosak.

Tavaly óta 7 fő lát el mezőőri szolgálatot.  Az eredmények pedig magukért beszélnek – mondta  dr. Nagy Lajos a gazdakör találkozóján. Ehhez azonban természetesen kell a gazdák segítsége is. Például az, hogy pontosan és rendben fizetik a mezőőri járulékot.

DR. NAGY LAJOS aljegyző: „Van egy úgynevezett mezőőri járulék, amelyet a gazdák azt kell, hogy mondjam nagyon becsületesen és határidőre befizetnek. Itt általában egy kb 10 %-os kintlévőségről beszélhetünk, de idővel ezek is befolynak a kasszába és akkor tudjuk finanszírozni a mezőőrség működési költségeit.”

De egyes külterületi utakról, legfőképpen bekötő utakról is szó esett. Ezek azok a területek, amelyek önkormányzati tulajdonban vannak ugyan, de nem az önkormányzat használja azokat. Erről is polgármester is beszélt a fórumon. Ezeknek az utaknak egy része tulajdonképpen csak egyes tanyák megközelítésére szolgál. Ráadásul sok esetekben azt tapasztalják, hogy ezeket be is szántják a gazdák

DR. NAGY LAJOS aljegyző: „Nyilvánvalóan azért, mert adott esetben maguk sem tudják, hogy ez egy önkormányzati út vagy önkormányzati ingatlan terület. Éppen ezért most egy felajánlással érkeztünk, hogy ezeket a területeket, amennyiben igénylik, megvásárolhatják az önkormányzattól. Hiszen ez számunkra is idézőjelben haszontalan, ő számukra viszont hasznos és az adminisztratív részét az önkormányzat magára vállalja.”

Ezek gyakorlatilag forgalomképtelen ingatlanok, ám ha vételi ajánlat érkezik rájuk, akkor lehetséges az átminősítés. Megvételük pedig sok esetben az földalapú támogatások igénybevétele miatt is hasznos lehet a gazdáknak – hangzott el a fórumon.