Újabb négy ceglédi érték került a Pest Megyei Értéktárba

1056

Újabb négy ceglédi érték került a Pest Megyei Értéktárba. A bizottság Benedek Péter parasztfestő munkásságát, Patkós Irma színművész pályafutását, a Pókbangót és Unghváry László szőlőtermesztő munkásságát találta alkalmasnak arra, hogy Pest megyét is méltón képviseljék. Ezzel már 15 ceglédi érték található a megyei értéktárban.

Összesen 10 ceglédi értéket terjesztettek fel még júniusban a Pest Megyei Értéktárba, ebből pedig négy be is kerülhetett. Az pedig, ha Cegléden kívül is ismerik a helyi értékeket, jót tesz a város hírnevének – mondta Reznák Erzsébet múzeumigazgató.

REZNÁK ERZSÉBET, igazgató, Kossuth Múzeum: ,,Hogy melyek ezek, kezdjük az elsővel Benedek Péter parasztfestő munkásságával. Azt gondolom, hogy az ő neve azért ismert itt a városban, de nálunk itt a múzeumban mindenképpen. Azt illik róla tudni, hogy hosszú ideig lakott Cegléden és egy különleges tehetségű parasztfestő volt.”

A festményei az ő saját világát ábrázolják, történeteket mesél el általuk. A múzeum 100 alkotását őrzi, továbbá egy emléktáblát is készítettek tiszteletére, mely utolsó lakhelyének a falán, a Selyem utcában található.  Patkós Irma színművész pályafutása is bekerült az értéktárba. Az ő életének több korszaka is van, egyik a 30-as évekhez kötődik és Szegedhez, ott kezdte énekesként a pályáját. Utána pedig a 70-es, 80-as, 90-es években filmszerepeivel hívta fel magára a közönség figyelmét. Örököse nem volt, így a Hollós utcai házát a városnak adományozta, itt működik most a Fiatal Alkotók Műhelye. Ami pedig házában volt, mind a Kossuth Múzeumra hagyta. Emlékét őrzi még az Uránia Mozi egyik terme és a Patkós Irma Művészeti Iskola is. Ezentúl a pókbangó is szerepel a Pest Megyei Értéktárban. Ez a növény egy különleges orchidea fajta, a 80-as években fedezték fel Cegléden az élőhelyét. A ritka növényről egy szobor is készült Városvédő és Szépítő Egyesület tagjainak ötlete és tervei alapján. Végül pedig Unghváry László szőlőtermesztő munkássága is felkerülhetett az értéktárba.

REZNÁK ERZSÉBET, igazgató, Kossuth Múzeum: ,,Talán ezt nem tudják a ceglédiek, de itt járnak az alkotásai között, hiszen a mostani Múzeum utca és Gubody utca közötti házsor az övé volt és az ott található pince is az ő építménye volt.”

Pályafutását faiskola tulajdonosként kezdte, mely Európa hírű vállalkozássá nőtte ki magát. De szőlészettel is foglalkozott. Nemcsak Cegléden voltak birtokai, hanem Gyónon is, ahol egy iskolát is építtetett a birtokon dolgozó alkalmazottak gyerekeinek. A Cegléd és Vidéke Borrend az ő tiszteletére vette fel az Unghváry László nevet.