Újjászületett borest sorozat

943

Újra borestet rendezett az Imregi család. A kétezres évek elején indítottak útjára sorozatot, melyben ismert és elismert borvidékek borászait látták vendégül. Egy kis szünet után most újra estre várták a borok és különleges ételek kedvelőit, a vendég pedig az a borász volt, aki több mint 15 éve is indította a sort. Polgár Zoltán hozta el pincéje legjobb borait.

Kulturált borfogyasztás és gasztronómiai különlegességek párosítása – ez volt a cél annak idején a borestek elindításával.  Az ország leghíresebb borászai pedig szívesen jöttek Ceglédre. A borestek sorozat pedig most újraéled, ráadásul csak a helyszín változott, hiszen az első vendég az annak idején is először idelátogató borász, Polgár Zoltán volt.

IMREGI TIBOR: „2001-2002 tájékán volt az első borestünk az étteremben, és akkor ő volt az első vendégünk, nagyon jó kapcsolatot ápolunk, ő is nagyon sűrűn látogat Ceglédre, meg mi is nagyon szeretünk Villányba menni és kimondottan hozzá. Az egész Villányi borvidéket szeretjük de azért nagyon megragadott bennünket, hogy Polgár Zoltán nem csillogó üvegpalotában kínálja a bort, hanem a régi, hagyományos környezetben.”

Polgár Zoltán az elmúlt évtizedekben folyamatosan csiszolta pincészetét, saját tudását és ma is meghatározó szerepe van a villányi borvidéken. Ráadásul úgy, hogy mindemellett megőrizte az évszázados hagyományokat. Polgár Zoltán az esten elmondta: tapasztalata szerint ez az ágazat az első perctől kezdve, a rendszerváltozás után új lendületet és irányt vett. Egy olyan ágazat lett, amiben a nemzetközi hírnevet meg tudták teremteni és folyamatosan fenn is tudják azt tartani.

POLGÁR ZOLTÁN: „Voltak borvégeknek önálló próbálkozásai, had meséljek egy kicsit a Villányiról, a mi vidékünkről. Nagyon korán észrevettük, hogy szabályokat kell felállítani önmagunknak – egy kicsit még a magyar bortörvénynél is szigorúbban. Meg kell ragadni a lehetőségeket a minőség emelésére, mindezt pedig kommunikálni is. Így jött például létre az eredetvédelmi rendszerünk. Mi szabályoztuk a termésmennyiségeket, szabályoztuk a szüretidőt, a tőke darabszámot hektáronként.”

A minőségből pedig nem szabad engedni, ha azt szeretnék, valóban világhírű legyen a magyar bor.

POLGÁR ZOLTÁN: „Az lenne jó, ha a magyar bor nem csak Magyarországon lenne világhírű, ehhez ki kell lépnünk. Most néhány kolléga Berlinben képviseli az ágazatot, mások Düsseldorfban és máshol is és az, hogy ide el tudtunk jutni, szerintem ennek az a múltja, hogy részben öntevékenyen, részben pedig ágazati vezetés szinten olyan segítséget kaptunk, ami mindezeket a lehetőségeket megteremtette.”

Az esten tehát a Polgár Pince borait kóstolhatták a vendégek és persze azt a különleges menüsort, amelyet az Imregi testvérek állítottak össze és készítettek el.