Újra rengeteg embert vonzott a törteli juhászfesztivál

1217

Több ezren látogattak el szombaton a Törteli Juhászfesztiválra. A harmadik alkalommal meghirdetett egész napos rendezvénnyel elsősorban az állattenyésztést szerették volna népszerűsíteni és természetesen megmutatni, mennyire gazdag mezőgazdasági és kulturális értékekben is a település.

Több hónapja készül lázasan a település arra, hogy harmadszorra is juhászfesztiválon lássák vendégül a településre érkezőket.. A fővédnökséget újra elvállalta Kis Miklós Zsolt államtitkár, aki több okból is nagyon szívesen tette és érkezett a rendezvényre. Például azért is, hogy felhívja a figyelmet a magyar termékek fogyasztásának fontosságára.

KIS MIKLÓS ZSOLT agrár- vidékfejlesztésért felelős államtitkár: „Nagyon sok függ attól is, hogy a magyar fogyasztók keresik-e a magyar élelmiszer, a magyar gazdák által megtermelt terményeket keresik-e a boltokban, az üzletekben és fogyasztják-e. Ennek a fesztiválnak is nem titkolt célja, hogy növeljék azt a bárányhús, birkahús fogyasztást, amely tekintetben Európai Uniós statisztikák szerint bizony nem vagyunk az élmezőnyben. Annak ellenére, hogy komoly lehetőségeink vannak ebben. Nagyon sokat kell még dolgoznunk azért, hogy a bárányhús fogyasztása újra népszerű legyen a magyar konyhákban.”

Erre hívja fel sok más mellett a figyelmet ez a rendezvény is. A rendezvény, mely egyre nagyobb és színesebb – mondta a térség országgyűlési képviselője.

FÖLDI LÁSZLÓ országgyűlési képviselő: „Egyre izmosodik ez a rendezvény és nagyon bízom benne, hogy a következő években egyre erősebb és izmosabb lesz és még több embert fog majd vonzani.”

A juhok kiemelt szerepet kell, hogy betöltsenek életünkben – erre hívta a figyelmet a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének elnöke.

DR. HORN PÉTER elnök Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége: „Egy kultúrállam kultúr környezetéhez állítom, hogy hozzá tartozik ez az állat. Nem a haszna, ami nyerünk, nem az a legnagyobb értéke, hanem, hogy rendben, szépen tartja országunkat. Becsüljük meg a juhászokat, és én is gratulálok Sebők Mihálynak és rajtuk keresztül még jobban szeretem a juhokat és a juhászokat.”

És ne feledjük, hogy a juhászokat szeretni és tisztelni kell – fogalmazott az akadémikus.

Legalább annyira, mint Sebők Mihály szereti hivatását.

SEBŐK MIHÁLY többszörösen kitüntetett juh törzstenyésztő: „Én a fiatalságot nagyon szeretném arra buzdítani, hogy az állattenyésztés szép szakma, csinálni is kell, mert nagyon kevés a szakember, aki az állattenyésztésben dolgozzon.”

Mindeközben a fesztivál helyszínén már finomabbnál finomabb illatok szálltak, hiszen főzőversenyt is hirdettek. Több mint 20 csapat igyekezett minél finomabb étket készíteni. Köztük volt Cegléd csapata is. Náluk káposztás rakott birka készült – a zsűri nagy megelégedésére.

HOLLÓ ISTVÁN: „Nagyon ízlett nekik, hogy végre nem a szokásos birkapörkölt készült, hanem egy másabb dolog is készült, ami nem levesesebb, hanem káposztásabb verzióban készült.”

A ceglédi csapat a Bográcsos ételfőző verseny II. helyezését s a Birkafőző verseny különdíját is elnyerte. De a Rákóczi Vadásztársaság is nagyon készült az eseményre. Természetesen a vad mellett birkát is készítettek, ezzel neveztek.

DR. RICZA FERENC: „Gyerekkoromban láttam, hogy hogyan készítik ezt az ételt. Máshogy is készítem, mint a szokásos pörkölteket. Csütörtökön levágtuk a birkát, felakasztottuk egy hűtőszekrénybe. Pénteken összekockáztuk, és pénteken beleraktam a kizsírozott bográcsba. A bogrács aljára raktam egy réteg csontos húst, arra hagymát, arra fűszereket, megint egy réteg hús és egész éjszaka pácolódott a hűtőben.”

Reggel pedig felkerült a bogrács a tűz fölé. De nem csak az előkészület a tálalás is különleges volt. A főzőverseny minden résztvevője ajándékkal térhetett haza és a nagy munka után az egyre nagyobb tömeggel együtt élvezhették a kulturális bemutatókat, koncerteket is.