Ünnepi közgyűlést tartott a Küldöttség

846

Újabb tagokkal bővült a Turini Százas Küldöttség Múzeumbaráti Kör. A hagyományéltető, a Kossuth kultuszt ápoló társaság hétvégén tartotta közgyűlését, ahol értékelték a tavalyi évet és meghatározták az idei feladatokat. Az ünnepi közgyűlésen többek között a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa, Hermann Róbert és a Kossuth Múzeum igazgatója, Reznák Erzsébet tartott előadást.

Pontosan 140 évvel ezelőtt kereste fel száz ceglédi polgár az olaszországi Torinóban élő Kossuth Lajost. Azt szerették volna, hogy ő legyen Cegléd országgyűlési képviselője. A magányosan élő, idős Kossuth a felkérést visszautasította, ennek ellenére a delegáció látogatása mégis jelentős eseménynek számít.

REZNÁK ERZSÉBET, igazgató, Kossuth Múzeum: ,,Azt szokták ilyenkor az emberek kérdezni, de miért mentek. Miért mentek télvíz idején – hasonló időjárás volt, mint most – miért tűrték el a megalázó fogadtatást Pesten, miért tették meg a hosszú utat. A legegyszerűbb magyarázatot Dobos János református lelkész a küldöttség szónoka mondta el, aki Kossuthnak ezt az egy mondatot mondta jövetelük céljáról: ,,mi eljöttünk, hogy megmondjuk mi szeretünk téged.”

Az emberek nemcsak Kossuth Lajost szerették – folytatta – hanem mindazt, amit megtestesített.

REZNÁK ERZSÉBET, igazgató, Kossuth Múzeum: ,,A szabadságot, a demokráciát, az egyenlőséget és a nemzeti függetlenséget. És az, hogy ma itt lehetünk, azt bizonyítja, hogy a Kossuth kultusznak nevezett jelenségnek volt közösségteremtő ereje is.”

A küldöttek leszármazottaiból és a Kossuth kultusz ápolóiból társaság alakult, akik minden év január végén gyűlést tartanak. Az elnök, Dr. Kürti György köszöntötte az új tagokat és értékelte a tavalyi évet.

DR. KÜRTI GYÖRGY, elnök, Turini Százas Küldöttség Múzeumbaráti Kör: ,,A legnagyobb eredmény ennek az elmúlt évnek az volt, hogy a ceglédi Turini Százas Küldöttség Múzeum Baráti Kör évkönyve újból megjelent, nagyon szép kiadvány, 200 példányban jelent meg. Rajta egy kitűző képe, amit 1877-ben viseltek a küldöttek.”

Az ünnepi közgyűlésen részt vett a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa, Hermann Róbert is. A történész az egykori hadügyminiszterről, Görgei Artúrról tartott megemlékező beszédet.