Utolsó útjára kísérték Dr. Réti Miklóst

1669

Utolsó útjára kísérték Dr. Réti Miklóst a ceglédi kórház egykori szemész főorvosát. Dr. Réti Miklóst Cegléd Város díszpolgárát 1990-ben az első demokratikus szabad választásokon országgyűlési képviselőnek választották. Négy éven át a Pest Megyei Közgyűlés társadalmi alelnökeként a megye egészségügyi intézményeinek felügyeletét látta el. Réti Miklós 73 évesen hunyt el.

A Magyarok Nagyasszonya Kápolnában búcsúzott Dr. Réti Miklóstól családja, barátai, munkatársai és tisztelői. Réti Miklós Cegléden született polgári család gyermekeként. Általános és középiskolai tanulmányait Cegléden végezte, majd a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát.  Az egyetem befejezése után Komárom megyében dolgozott körzeti orvosként, majd Cegléden, a kórházban folytatta pályafutását, ezt követően két évig Békési Rendelőintézet Szemészeti szakrendelését vezette. 1986 áprilisától lett a ceglédi kórház szemészeti osztályának osztályvezető főorvosa. A magas szintű szakmai és vezetői munka mellett dr. Réti Miklós közéleti tevékenysége is egyre szélesebb teret öltött. A polgármester, Takáts László búcsúztatójában úgy fogalmazott: a magas szintű szakmai és vezetői munka mellett Réti Miklós közéleti tevékenysége is egyre szélesebb teret öltött. A 80-as évek végén az akkori 40 évnyi diktatúra után elsők között vett részt a Cegléden és az országban is a rendszerváltás előkészítésében. Ezután már az sem meglepő, hogy 1990-ben, az első demokratikus szabad választásokon választókerületünk lakossága országgyűlési képviselőnek választja – emlékezett vissza a polgármester.

TAKÁTS LÁSZLÓ, polgármester: ,,Volt szerencsém Miki bácsit személyesen ismerni és együtt dolgozni Vele. Az a fajta erős igazságérzet és következetes útkeresés, mely Őt jellemezte, fiatalként sokszor érthetetlen volt számomra, ám most, 20 év közéleti tevékenységgel, politikai tapasztalattal a tarsolyomban értem, hogy mi motiválta. Egy olyan nehéz korban vállalta az országa, városa sorsának jobbra fordítását, amikor tudnia kellett, hogy sok szempontból eleve kudarcra van ítélve.”

Elbúcsúzott tőle a kórház főigazgatója is, aki beszédében úgy fogalmazott: mesterének, tanítójának és barátjának is tartotta Réti Miklóst.

PUSZTAI DEZSŐ, főigazgató, Toldy Ferenc Kórház: ,,Egy különleges, mély kapcsolat alakult ki közöttünk, második apámnak tekintettem. Rengeteget tanultam tőle. Elsősorban nem is a szakmát, a szemészetet, hanem azt, amit a könyvekből nem lehet megtanulni, hogy hogyan közelítsük a betegeket tisztességgel. Hogy hogyan őrizzük meg a hivatásunk alázatát.”

A  kórház vezetése mindig számíthatott dr. Réti Miklós segítségére. Nehéz bármit is mondani ezen a megrendítő eseményen, mégis muszáj – kezdte búcsúbeszédét Réti Miklós fia.

RÉTI MIKLÓS: ,,Értjük és érezzük mindazt a sok szeretetet és emberi értéket, amit nekünk nyújtottál. Olyan ember voltál, aki kész volt önzetlenül segíteni, ha bajt látott, erős jellem, aki az igazságért mindig kiállt. Példát mutattál, ami a mai pénzéhes korrupt világban szikla a zúgó árban.”

Dr. Réti Miklós 73 évesen hunyt el, hamvait a Református kistemetőben helyezték ma örök nyugalomra.