Uzsorásokat fogtak Cegléden

1447

Egy ugyeri házaspárt hallgattak ki, majd vettek őrizetbe a ceglédi rendőrök a Terrorelhárítási Központ közreműködésével a napokban. A 62 éves ceglédi H. Ferenc és az 58 éves felesége nehéz helyzetben levő embereknek adott kölcsönt, majd jelentős kamattal megnövelt összeget kértek vissza. Elfogásukat követően az illetékes bíróság még aznap, április 13-án elrendelte az előzetes letartóztatásukat.

A Ceglédi Rendőrkapitányság nyomozói, április 13-án a kora hajnali eligazítás után nagy erőkkel vonultak ki a Terrorelhárítási Központ közreműködésével az Ugyerba. Ugyanis több bejelentés is érkezett egy idős házaspárról, akik vélhetőleg uzsoráznak a környéken. A gyanú beigazolódott, hiszen a házkutatás során fegyvereket, lőszereket is találtak, valamint lefoglalták azt a füzetet, amelyben az ugyeri házaspár feljegyezte az uzsorakölcsönöket. A teleírt füzet jól mutatja, hogy már évek óta sarcolták az embereket. A 62 éves ceglédi H. Ferenc és 58 éves felesége 2004-től elfogásukig aránytalan mértékű ellenszolgáltatás fejében, a sértettek nehéz helyzetét kihasználva pénzt adtak kölcsön. A visszafizetések során pedig egy jelentős kamattal megnövelt összeget kértek vissza.

TÖRÖK CSABA, r. alezredes, rendőrkapitány, Ceglédi Rendőrkapitányság: ,,Több bűncselekményről beszélünk és különböző elkövetési magatartások voltak. A kárérték is változó: a néhány tízezer forintos induló tőke növekedett a kamatokkal több százezer forintos követelésekké. Hosszabb ideje elhúzódó folyamatok eredményeként akár ez a néhány ezer forintos kölcsön, több százezer forintos tartozásba ment át.”

Az óriási kamatokkal pedig még kilátástalanabb helyzetbe sodorták az egyébként is nehéz körülmények között élő családokat. Ha nem tudtak fizetni, H. Ferenc a sértettek lelövésével, házuk felgyújtásával és más erőszakos cselekményekkel fenyegetőzött.

TÖRÖK CSABA, r. alezredes, rendőrkapitány, Ceglédi Rendőrkapitányság: ,,Nagy társadalmi felháborodást váltanak ki az ilyen esetek. Ezeknél a bűncselekményeknél azt tudjuk megállapítani, hogy az egyébként is nehéz anyagi helyzetben, kiszolgáltatott helyzetben levő családokat érintik sértettként ezek a bűncselekmények és ezzel a helyzettel visszaélve az elkövetők próbálják a saját vagyonukat gyarapítani.”

A rendőrkapitány mindenkit arra biztat, aki hasonlót tapasztal a környezetében forduljanak bizalommal a rendőrséghez.

TÖRÖK CSABA, r. alezredes, rendőrkapitány, Ceglédi Rendőrkapitányság: ,,Szeretném megragadni az alkalmat és szeretném az ugyeri és a Cegléden élő állampolgárokat arra kérni, hogy ha esetleg ilyen helyzetbe kerültek akkor mindenfajta támogatást a rendőrségtől meg fognak kapni, de kérjük azt, hogy jelentkezzenek hogy ha ilyen jellegű bűncselekmény sértettévé váltak, mert mindenképpen fogunk rajtuk segíteni.”

A hatóságok azon dolgoznak, hogy lehetőleg minden kárt meg tudjanak majd téríttetni. H. Ferencet és feleségét április 13-án kihallgatták, majd bűnügyi őrizetbe vették őket. Az összehangolt rendőrségi és ügyészségi munka eredményeképp a Ceglédi Járásbíróság elrendelte az előzetes letartóztatásukat, akár 12 év letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak.